INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

biodóm

költség

beruházás

vita

Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a biodóm építésének befejezéséhez. A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, a közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot.

Tovább drágult az állatkerti megaberuházás

Infostart

A kivitelezési határidő halasztása mellett 200 millió forinttal drágul a Biodóm, miközben továbbra sem tudni, mennyi pénz kell a befejezéséhez, berendezéséhez, az ezt vizsgáló jelentéshez kiegészítéseket kért a Fővárosi Önkormányzat.

Idén másodjára drágult a Biodóm, miután a tavaszi, 690 millió forintos kivitelezési szerződésmódosítást követően augusztusban újabb, ezúttal 200 millió forintos áremelésről állapodott meg a Karácsony Gergely vezette önkormányzat a kivitelezést vezető Market Építő Zrt.-vel - derül ki a Népszava cikkéből. A legutóbbi változás oka, hogy egy baktériummal szennyezett kút miatt a másik két, a majdani állatok vízellátását biztosító víznyerőhöz sóvisszamosó rendszert kell kiépíteni.

Így az eredetileg 15,7 milliárdosra tervezett beruházásnál - amelynek megvalósítását végül 2017-ben 32,7 milliárdért vállalta el a Market konzorciuma - mostanra 34,4 milliárdra nőtt csak az épület létrehozásának költsége. A 17 ezer négyzetméteres attrakcióra eddig mintegy 43,7 milliárd forintot adó kormány és az új városvezetés sem kíván lényegesen többet költeni a projektre: mindössze szűk 12 milliárd forint maradt e célra, holott az idén távozó Állatkert-igazgató, Persányi Miklós szerint legalább 20 milliárd kellene a Biodóm berendezésére és a több hektáros környéke parkosítására.

A lap értesülése szerint bár elkészült a biodóm úgynevezett költség-optimalizációs jelentése - ezt megerősítette Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes -, a városvezetés nem volt elégedett a tartalmával. Főleg azért, mert továbbra sem derült ki ebből sem egyértelműen, hogy mennyi pénz kell még létesítmény megnyitásához, illetve hogy a meglévő keretből egyáltalán milyen látogatói élmények valósíthatóak meg, és vajon az így létrejött látványosság jegyárbevétele mekkora részét fedezheti az üzemeltetési költségeknek. Kiss Ambrus szerint ezt a jelentést még csak az első változatnak tekintik, mivel több pontosítást is kértek az elemzést készítő Enviroduna Kft-től.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018