eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: InfoRádió

Fürjes Balázs: a kormány nem ad újabb 20 milliárdot a biodómra

Június 9-én ül újra össze a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában Fürjes Balázs. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a napirendről elmondta, szó lesz egyebek közt a közlekedési reformról és a járműcsere programról is. Beszélt a Liget változtatási tilalmát felülíró döntésről és a biodóm finanszírozásáról is.

Tartjuk magunkat ahhoz, amit Orbán Viktor miniszterelnök korábban a parlamentben mondott, hogy ha a főváros egy jelentős fejlesztést nem támogat, akkor azt nem valósítjuk meg - jelentette ki Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában a Városliget főváros által elrendelt változtatási tilalmát felülíró, a héten elfogadott törvényjavaslattal kapcsolatos kérdésre. Elmondta, hogy a főváros egyeztetés nélkül, egyoldalúan hozott határozatot arról, hogy ne épüljön meg a Ligetben a Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és egy gyerekszínház. Hozzátette, hogy szerették volna megépíteni ezeket.

Az államtitkár szerint a módosítással az ellenkező végletet is szeretnék kizárni. Úgy fogalmazott, hogy "újra meg újra hallunk olyan hangokat, fővárosi politikusoktól, a Városháza holdudvarából, hogy nemcsak ezt kellene megakadályozni, hanem az épülőfélben lévő, már megkezdett beruházásokat is le kellene állítani. Ezzel torzók maradnának, vagy tetemes költségen vissza kellene bontani ezeket. Ezt szerettük volna kizárni, hogy még véletlenül se juthasson eszébe senkinek, és

egy elrendelt változtatási tilalommal vagy azonnali intézkedéssel ne állíthasson le menet közben építkezéseket"

- mondta Fürjes Balázs.

A másik ügy, amit rendezni szerettek volna, az a parkfejlesztés kérdése. "A Fővárosi Közgyűlés talán nem ezzel a szándékkal meghozott, de utolsó döntése a változtatási tilalomról azt eredményezte, hogy az építési engedélyhez nem kötött parkfejlesztési, zöldfejlesztési munkákat sem lehetne elvégezni" - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette: szerintük az fontos, hogy ez a parkosítás, zöldfelület fejlesztés is megtörténjen, miközben egy változtatási tilalom ezt kizárja.

Fürjes Balázs a Biodómmal kapcsolatban elmondta, arra várnak, hogy a városfejlesztés tisztába tegye ezt az ügyet. Úgy fogalmazott, hogy már sokszor elmondták: a kormány két ütemben vállalta 47 milliárd forint kifizetését erre a tisztán fővárosi beruházásra, amit teljes egészében egyedül a Fővárosi Állatkert terveztetett, intézte a közbeszerzéseket, a kormány semmilyen módon nem szólt bele.

"Nem tartom azt elképzelhetőnek, hogy újabb 20 milliárd forintot erre a kormány valahonnan elővarázsoljon"

- hangsúlyozta Fürjes Balázs. Megismételte: egy dolgot tudtak felajánlani, méghozzá azt, hogy a Liget-program keretében a Hermina útra tervezett, 700 férőhelyes Hermina parkolóházra szánt 5-6 milliárd forintot - ha a garázsra nincs szükség - odaadják a Biodóm projekt finanszírozására.

Készül a következő FKT-napirend

Tartom azt az állításomat, hogy jobb a kormány és a főváros viszonya, mint amennyire az kívülről tűnik - fogalmazott az államtitkár. Elmondta, hogy a legtöbb vita a felek között az utóbbi időben a Pesti úti idősek otthona kapcsán volt, ez azonban nem nehezíti meg az egyéb ügyekben az együttműködést. "Egy demokráciában a vita, az természetes" - mondta Fürjes Balázs. Szavai szerint, ha egy ilyen társbérlet van a fővárosban - mert feladata a kormánynak Budapest támogatása, építése, míg Budapest ügyeinek vitele, felelőssége az önkormányzaté, viszont és eltérő politikai közösségek adják a kormányt és a városvezetést -, akkor természetes, hogy egyszerre van együttműködés és vita is.

"Kezdeményeztem, hogy üljön össze újra a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, fontosnak tartom a párbeszédet" - mondta az államtitkár. Emlékeztetett, hogy eddig két alkalommal ültek össze Karácsony Gergellyel és csapatával, amikor a fővárost érintő konkrét ügyekről egyeztettek. Többek között megkapták a főváros támogatását a HÉV-fejlesztések teljes rekonstrukciójához, a Galvani-híd építéséhez, a Déli körvasútsor építéséhez. Mint mondta, a következő alkalom június 9-én lesz. A napirend most készül a fővárossal közösen.

Szavai szerint javasolta, hogy

a felelős közparklátogatás szabályozásáról gondolkodjanak közösen,

illetve hogy találjanak egyensúlyt a tervezett közlekedési reform elképzelései kapcsán az egyéni autós közlekedés, a tömegközlekedés valamint a gyalogos közlekedés helyes arányairól.

"Javaslatot tettünk a fővárosi járműcsereprogramra, várjuk ez ügyben a konkrét, kidolgozott, részletes fővárosi előterjesztést, és mi ezeket örömmel tárgyaljuk meg" - tette hozzá Fürjes Balázs.

Az ingyenes parkolás kapcsán az államtitkár elmondta, hogy addig marad így, amíg a veszélyhelyzet fennáll, annak megszűnésével visszaáll a régi rend.

Kiderült az is, hogy a koronavírus-járvány miatt az idei év helyett jövőre kapja meg a főváros a buszbeszerzésre szánt 3,2 milliárd forintot. Erről levélben tájékoztatta a főpolgármestert a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Lánchíd felújítása

Az államtitkár úgy értékelte, hogy a Lánchíd felújítására megvan a pénz. Közölte: azt várja a főpolgármestertől, tisztázza, miért akarja elhalasztani a felújítást a főváros, miközben decemberben egy szakértői vélemény alapján azzal érvelt, hogy júniusnál tovább nem késhet a munka. (Karácsony Gergely csütörtökön a Facebookon bejelentette: a Lánchíd felújítását bizonytalan időre elhalasztják). Ez ügyben pénteken egy levélben soron kívüli tájékoztatást kért a főpolgármestertől.

Fürjes Balázs levelére válaszul a Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes által jegyzett közleményben a főváros közölte: a kormányzati elvonások, a járvány elleni védekezés költségei, az elmaradt kormányzati támogatások és a kieső bevételek miatt át kell tekinteni több beruházást. Ilyen a Lánchíd felújítása, ami továbbra is prioritás, ám újra kell tervezni a beruházás költségeit, szakmai tartalmát és a híd majdani funkcióját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×