eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a nosztalgiajárművekből összeállított Mikulás HÉV-szerelvény sajtótájékoztatóján a H5-ös HÉV-vonal Batthyány téri végállomásán 2018. december 6-án. Ezen a napon és december 11-én Mikulás HÉV-szerelvény közlekedik a Batthyány tér és Szentendre között.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vitézy Dávid: nincs szükség parkolóházra a Biodóm mellett

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint megérett az idő arra, hogy a Városliget csak a gyalogosok és kerékpárosok birodalma legyen.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebookon közzétett posztjában emlékeztet: a Városligetet illetően sok a vita, de abban látszólag teljes egyetértés alakult ki a kormány és a főváros között, hogy a Ligetet autómentessé kell tenni. A kormány ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának tavaly decemberi ülésén felajánlotta, hogy a garázsra szánt mintegy 6 milliárd forint állami támogatás átcsoportosítható a Biodóm befejezésére. A főváros által most nyilvánosságra hozott Városliget Építési Szabályzat módosító javaslatban azonban továbbra is szerepel a parkolóház, ami Vitézy Dávid szerint felesleges létesítmény, hiszen a közelben, a Dózsa György és a Mexikói úton is két nagy kapacitású mélygarázs fog épülni a tervek szerint.

Vitézy Dávid azt írja, csalódottan olvasta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítására készült friss fővárosi javaslatban, hogy az épülő Biodóm mellé az Állatkert által betervezett 700 férőhelyes új parkolóház előírásként ismét benne van a tervekben.

„Erre a parkolóházra semmi szükség nincs, a Ligetbe ez a létesítmény nem való, közlekedési szempontból is aránytévesztés volna a megépítése. Ezt az álláspontomat Állatkert korábbi vezetője felé is képviseltem, és a véleményem az előző önkormányzati ciklus óta sem változott” – közölte.

A vezérigazgató szerint megérett az idő arra, hogy a Városliget valóban csak a gyalogosok és kerékpárosok birodalma legyen, és a közúti forgalom egyáltalán ne lépje át a Városligetnél a Hungária gyűrű vonalát” – írta.

Vitézy Dávid három okot sorol fel, és arra kéri a fővárost, hogy fontolja meg az érveket és törölje az Állatkert mellé tervezett parkolóházat.

A főváros nem kíván parkolóházat építeni

A főváros közleményében hangsúlyozta, hogy a Biodóm mellé tervezett állatkerti parkolóházat egyáltalán nem tervezi megépíteni. A helyét azonban biztosítják, mivel az OTÉK (Országos Településrendezési és Építésügyi Követelmények) parkolási normatívája szerint ez a kormányrendeletben szabályozott kötelességük - írták.

"Ugyanakkor az előző városvezetés és a kormány megállapodásában szereplő 1000 helyet 700-ra csökkenthettük. Ha pedig a Fővárosi Nagycirkusz elköltözik a területről, a kötelező parkolószám tovább csökkenthető. Ehhez azonban kormánydöntésre van szükség" - olvasható az önkormányzat közleményében.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×