INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

koronavírus

államháztartási hiány

2020

pénzügyminisztérium

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én.

Nagyon elszállt az augusztusi hiány a büdzsében

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Az augusztust 91 milliárd forintos hiánnyal zárta a költségvetés, így az év első 8 hónapban már 2261 milliárd forint tett ki a deficit. Legutóbb 2013-ban volt ilyen magas a nyolcadik havi költségvetési hiány - mondta az InfoRádióban Csiki Gergely a Portfolio elemzője. 

A költségvetés központi alrendszere 2020 nyolcadik hónapjában 91 milliárd forintos deficitet halmozott föl, utoljára 2013-ban volt hasonlóan magas hiány - mondta az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfolio elemzője, megjegyezve, hogy az augusztusra általában nem jellemző, hogy ekkora lyuk legyen a büdzsében. A frissen közzétett első nyolc havi összesített adat pedig már 2261 milliárd forintnál jár.

"Az egyes alrendszerek közül leginkább a központi költségvetésben halmozódott a hiány, elérve az 1873 milliárd forintot, az elkülönített állami pénzalapok minimális, 2 milliárd forintos, a tb-alapok viszont 386 milliárd forintos deficitet termeltek" - részletezte az adatokat az elemző. Szerinte ez egyértelműen a koronavírus-járvány elleni védekezés hatásaként jelentkezett, részben az egészségügyi védőeszközökre, részben a gazdaságvédelmi eszközökre fordított kiadások miatt.

"Ráadásul a bevételi oldalon is sokkal lassabban növekednek a számok, elég csak a lakossági befizetésekre, a fogyasztási típusú áfabevételekre gondolni"

- tette hozzá Csiki Gergely.

Az elemző szerint a Pénzügyminisztérium által közölt 7-9 százalékos éves költségvetési hiánycéllal kapcsolatos várakozás teljesülése, vagy épp további romlása a következő hónapok gazdasági teljesítményétől és attól függ, hogy a koronavírus-járvány második hullámában milyen védekező intézkedéseket kell hozni. "Tavasszal mindenki a saját bőrén érezte, hogy mit okoz a teljes leállás a gazdaságnak, a társadalmi távolságtartás szigorú betartása milyen következményekkel jár. Ezt valószínűleg mindenáron el akarja kerülni a kormány" - mondta Csiki Gergely. Szerinte amennyiben a legrosszabb elkerülhető, akkor nem várható, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány 9 százalék fölé emelkedjen.

"A szeptember elejétől érvényes, és azóta jelentősen lazított, és egyelőre csak egy hónapra érvényes határzár intézkedések sem tesznek jót a GDP-nek

és ezen belül a turisztikai bevételeknek, mivel jó pár százmillió forintos hozzáadott érték kiesik az értékes őszi hónapokból" - jegyezte meg az elemző, hozzátéve, kérdéses, hogy valójában meddig lesz érvényben a korlátozás.

Szerinte ha ehhez hasonló szigorúságú korlátozást nem kell hozni, akkor tartható a 7-9 százalékos hiánycél. "Sőt, úgy sejtjük ebben némi költekezési mozgástér is van az év hátralévő részére" - mondta Csiki Gergely, emlékeztetve egyúttal a szeptember közepére ígért gazdaságösztönző támogatási csomagra. Ez várhatóan a költségvetési hiány alakulását is befolyásolja majd. Az elemző várakozása szerint néhány százmilliárdos tétel lehet. "Kérdés persze, hogy ha időközben jelentősen romlik a járványhelyzet és a makrogazdasági összkép, akkor marad-e mozgástér a költségvetésben ezekre az új intézkedésekre" - tette hozzá Csiki Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Így alakult az augusztusi és éves államháztartési hiány
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018