INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

ipari termelés

ipari termelői árak

ksh

növekedés

Áremeléssel kompenzált az ipar

Áremeléssel kompenzált az ipar

Infostart / MTI

Az ipari termelői árak 3,4 százalékkal haladták meg a tavaly júliusiakat - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egyes ágazatokban az árváltozásokat jelentősen befolyásolta a gazdasági válság miatti leállások hatása, az árfolyam-ingadozás és a nyersanyagárak kilengése is.

Júliusban a belföldi értékesítésben kismértékben változtak, 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak 2019 júliusához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből. Ezen belül a a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak, a 32 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,7 százalékkal csökkentek. A koronavírus miatti gazdasági válság, és a megváltozott gazdasági folyamatok, árfolyam-, és nyersanyagár változások árbefolyásoló hatására a KSH külön is felhívta a figyelmet. Az MTI pedig azt emelte ki, hogy a belföldi termelői árak április óta - vagyis amikor nagyjából harmadával zuhant az ipar teljesítménye - alacsonyabbak az egy évvel korábbiaknál. Az előző hónaphoz képest júliusban, épp úgy, mint júniusban 0,8 százalékkal emelkedtek a belföldi ipari termelői árak.

A feldolgozóipar átlagos termelői áremelését jóval meghaladó, 5,2 százalékos éves drágulást mért júliusban a KSH az élelmiszeriparban, 5,5 százalékost a járműiparban és 4,8 százalékost a villamos berendezések gyártásában. A gumiiparban 4,4 százalékkal, a számítástechnikai gyártóknál 3,2 százalékkal, a gyógyszeriparban 1,0 százalékkal emelkedtek az árak a bázisidőszakhoz képest. A vegyiparban 4,0 százalékkal, a kőolajfinomításban - nem függetlenül az olajpiac korábbi összeomlásától - 13,5 százalékkal estek a termelői árak egy év alatt.

A fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 5,1 százalékkal, a beruházási javaké 5,6 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál.

Az ipari exportértékesítési árak 5,3 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparéi 6,0 százalékkal nőttek, míg a 4,9 százalékos súlyú energiaipar árai 9,5 százalékkal csökkentek a KSH mérése szerint.

A feldolgozóipari exportárak forintban mért 6,0 százalékos emelkedésében az MTI szerint szerepet játszott az is, hogy júliusban az euróval szemben 7,92 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 5,74 százalékkal gyengébb volt a forint árfolyama, mint egy évvel azelőtt.

A járműipar exportárai 7,8 százalékkal, a gépgyártásé 7,6 százalékos, a villamosberendezések gyártásában pedig 6,5 százalékos áremelkedést mért éves összevetésben a KSH, de a számítástechnikai exportárak csak 2,5 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek exportára 8,5 százalékkal, a gyógyszereké 4,2 százalékkal emelkedett.

Az év első hét hónapjában a belföldi értékesítés árai 0,5, az exportértékesítéséi 4,9 százalékkal nőttek a 2019. január-júliusához képest, így az ipari termelői árak összességében 3,4 százalékkal voltak magasabbak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018