INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

mavir

áramfogyasztás

csökkenés

Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható.

Jóval kevesebb áram fogy az idén

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Az idei nyáron nem voltak kiugró csúcsok az áramfogyasztásban, sőt júniusban és júliusban is kevesebb áram fogyott, mint egy évvel korábban - mondta az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a Mavir Zrt. rendszerirányítási és piacműködtetési vezérigazgató-helyettese.

Egyértelműen tapasztalható a villamosenergia-felhasználás csökkenésében az időjárás hatása és az, hogy az idén rendkívüli a időket élünk a járványhelyzet miatt - mondta az InfoRádióban Tihanyi Zoltán, a Mavir Zrt. rendszerirányítási és piacműködtetési vezérigazgató-helyettese. Szavai szerint az elmúlt évekkel összevetve kevesebb áram fogyott, bár nagyon különböző a június és a július a fogyasztói igények szempontjából.

"Tavaly történelmi csúcsot döntött a nyári időszakban jelentkező fogyasztói igény, 6633 megawatt volt akkor a magyar felhasználás legmagasabb értéke egy negyedórában június 27-én.

Ehhez képest majdnem 600 megawattal alacsonyabb volt az eddig mért nyári csúcs"

- mondta Tihanyi Zoltán. Ez elég jelentős csökkenés. Részben azért, mert főleg júniusban több mint 3 Celsius fokkal volt enyhébb az idő, nem volt olyan tartós kánikula sok napon keresztül, ami a korábbi nyarakon jellemző volt. Részben pedig azért, mert a járványvédelmi korlátozások feloldásának hatása csak június közepétől kezdett jelentkezni.

"Ennek hatása jórészt csak júliusban látszik" - tette hozzá a szakember. A júniusi csökkenés jelentős, majdnem 9 százalékos tavalyhoz képest - a felhasználás 3700 gigawattóra helyett 3378 volt -, de júliusban már csak másfél százalékkal maradt el a 2019. azonos időszakához képest. A júliusi felhasználás pedig 3756 gigawattóra helyett 3701 gigawattóra volt. Éves szinten vizsgálva 2020 első negyedévében még 2 százalék feletti növekedést mért a MAVIR időarányosan, most pedig

az első 7 hónap után majdnem 4 százalékos csökkenést regisztráltak.

"Az adatok értékeléséhez érdemes figyelembe venni azt is, hogy idén februárban volt egy szökőnap is, egy plusz nap, ami az idei fogyasztást növeli" - tette hozzá Tihanyi Zoltán.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Elmaradnak a csúcsok az idei áramfogyasztásban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018