eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Történelmi csúcs a hazai napenergia-termelésben

Április 16-án a déli órákban megdőlt Magyarországon a napenergia-termelési csúcs. Azon a napon a villamosenergia-felhasználáshoz mintegy 6,7 százalékkal járult hozzá a napenergia - mondta az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Negyedóráig a hazai összes villamosenergia-felhasználás 6,7 százalékát adták a naperőművek április 16-án a déli órákban - mondta az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Kifejtette: a napelemek termelése jelentősen változik akár egy nap alatt is, kezdve azzal, hogy napkeltétől csak napnyugtáig termelnek. De még ezen az időszakon belül is jellemzően a déli, kora délutáni órákban érik el a napi csúcskapacitásukat.

"A rendszer számára is ez a kihívás, hogy ezt a változékonyságot a többi termelővel, vagy a fogyasztók rugalmas részével hogyan tudjuk kompenzálni"

- tette hozzá.

A hazai villamosenergia hálózatokhoz - és itt nemcsak a Mavir nagyfeszültségű országos hálózatát kell érteni, hanem a lakásokig elérő elosztóhálózatokat is - csatlakoznak fel a termelőberendezések. A napelemek esetében jellemzően inkább az alacsonyabb feszültségszinten, mivel ezek a nagy erőművekhez képest relatíve kisebb teljesítményű telepek. Ezért ezek az elosztóhálózatokra csatlakoznak - magyarázta a szakember.

Hozzátette: igen nagy arányt képviselnek ma már a naperőművek a hazai energiastratégiával és a klímavédelmi tervvel összhangban. A nagyobb 50 kW teljesítmény feletti erőművek esetében a hazai összkapacitás meghaladta már az ezer megawattot. A háztartási kiserőművek - ezek a jellemzően háztetőkre helyezett, egyenként néhány kilowattos teljesítményű napelemek - összteljesítménye közelíti az 500 megawattot.

Durván egyharmad a kicsi, háztartási méretű, és kétharmad a kifejezetten termelési céllal, üzleti megfontolásokból létrehozott naperőmű telepek aránya a szakember szerint.

Napon belül a kora délutáni órákban adják le a legnagyobb teljesítményt a berendezések, szezonálisan pedig a tavasztól őszig tartó időszak a legkedvezőbb teljesítmény szempontjából. Érdekes tulajdonsága ezeknek a berendezéseknek, hogy a túlzott kánikula és felforrósodás csökkenti a leadott teljesítményüket - hívta fel a figyelmet Tihanyi Zoltán.

Szavai szerint az igazi nagy meleg nyári napokon valamivel kevesebbet produkálnak és kevésbé lehet kihasználni a teljesítményüket. Ehhez képest most ez az április-május, vagy az augusztus-szeptemberi időszak talán az ideális - tette hozzá Tihanyi Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×