INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

energia

napelem

alternatív energia

Történelmi csúcs a hazai napenergia-termelésben

Történelmi csúcs a hazai napenergia-termelésben

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Újabb cikkünk a témában:

Április 16-án a déli órákban megdőlt Magyarországon a napenergia-termelési csúcs. Azon a napon a villamosenergia-felhasználáshoz mintegy 6,7 százalékkal járult hozzá a napenergia - mondta az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Negyedóráig a hazai összes villamosenergia-felhasználás 6,7 százalékát adták a naperőművek április 16-án a déli órákban - mondta az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Kifejtette: a napelemek termelése jelentősen változik akár egy nap alatt is, kezdve azzal, hogy napkeltétől csak napnyugtáig termelnek. De még ezen az időszakon belül is jellemzően a déli, kora délutáni órákban érik el a napi csúcskapacitásukat.

"A rendszer számára is ez a kihívás, hogy ezt a változékonyságot a többi termelővel, vagy a fogyasztók rugalmas részével hogyan tudjuk kompenzálni"

- tette hozzá.

A hazai villamosenergia hálózatokhoz - és itt nemcsak a Mavir nagyfeszültségű országos hálózatát kell érteni, hanem a lakásokig elérő elosztóhálózatokat is - csatlakoznak fel a termelőberendezések. A napelemek esetében jellemzően inkább az alacsonyabb feszültségszinten, mivel ezek a nagy erőművekhez képest relatíve kisebb teljesítményű telepek. Ezért ezek az elosztóhálózatokra csatlakoznak - magyarázta a szakember.

Hozzátette: igen nagy arányt képviselnek ma már a naperőművek a hazai energiastratégiával és a klímavédelmi tervvel összhangban. A nagyobb 50 kW teljesítmény feletti erőművek esetében a hazai összkapacitás meghaladta már az ezer megawattot. A háztartási kiserőművek - ezek a jellemzően háztetőkre helyezett, egyenként néhány kilowattos teljesítményű napelemek - összteljesítménye közelíti az 500 megawattot.

Durván egyharmad a kicsi, háztartási méretű, és kétharmad a kifejezetten termelési céllal, üzleti megfontolásokból létrehozott naperőmű telepek aránya a szakember szerint.

Napon belül a kora délutáni órákban adják le a legnagyobb teljesítményt a berendezések, szezonálisan pedig a tavasztól őszig tartó időszak a legkedvezőbb teljesítmény szempontjából. Érdekes tulajdonsága ezeknek a berendezéseknek, hogy a túlzott kánikula és felforrósodás csökkenti a leadott teljesítményüket - hívta fel a figyelmet Tihanyi Zoltán.

Szavai szerint az igazi nagy meleg nyári napokon valamivel kevesebbet produkálnak és kevésbé lehet kihasználni a teljesítményüket. Ehhez képest most ez az április-május, vagy az augusztus-szeptemberi időszak talán az ideális - tette hozzá Tihanyi Zoltán.

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Naperőművek csúcskapacitáson
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018