eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

A Széchenyi Alapok 2,2 milliárd forint tőkebefektetést nyújt a CER árufuvarozó vasútnak

Új mozdonyok beszerzésére szánják a magyar magántulajdonban lévő cégcsoportnak nyújtott támogatást.

A Széchenyi Alapok 2,2 milliárd forint tőkebefektetést nyújt új mozdonyok beszerzésére a magyar magántulajdonban lévő CER vasúti árufuvarozó cégcsoportnak, az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá Budapesten.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója elmondta, a vasúti árufuvarozás lendületben van a világban, a tőkebefektetéssel a magyar tulajdonú céget szeretnék segíteni a piacon. A CER csoport részvényeit a tervek szerint 2022 végéig bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére.

Horváth László, CER Cargo Holding igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy az elmúlt tizenöt évben a kelet-európai régióban működő magyar tulajdonú magánvállalkozás dinamikusan fejlődött, a Széchenyi Alapok befektetése révén a magyar állam kisebbségi tulajdonosként jelenik meg a cégben.

A CER Cargo Holding igazgatósági elnöke elmondta, cseh mozdonygyártóval tárgyalnak 4+1 mozdony beszerzéséről, ebből 4 elektromos, 1 dízel lenne, és lízingelnék a meglévő 19 mozdony mellé.
Hozzátette, a CER Cargo Holding hat országban van jelen a közép-európai térségben, ebből négyben - Szlovákiában, Horvátországban, Magyarországon, Csehországban - már működnek, Ausztriában és Romániában hamarosan indítják a napi fuvarozást, a távlati tervnek tekintik, hogy Szerbiában, Lengyelországban és Dél-Németországban is fuvarozzanak.

A CER Cargo Holding forgalma 2016-tól átlagosan évi 21 százalékkal bővül és tavaly meghaladta a 25 millió eurót. A 160 főt foglalkoztató cég tavalyi szállítási kapacitása 4 millió tonna felett volt, a 11 saját és 8 bérelt mozdonyból álló flotta azonban nem biztosít elegendő szabad kapacitást. A társaság hagyományos vasúti árufuvarozás mellett klasszikus vasúti és intermodális fuvarozásszervezést és szállítmányozást is végez, valamint haditechnikai és egyéb speciális szállítási megbízásokat is teljesít.

A 2,2 milliárd forint tőkebefektetés eredményeként számottevő növekedést tervez elérni a társaság, amelynek saját tőke értéke két éven belül várhatóan meg fogja haladni a 10 milliárd forintot.
A Széchenyi Alapok - korábban Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. - 100 százalékos állami tulajdonban lévő, a Pénzügyminisztérium alá tartozó gazdasági társaság. Az alapkezelő első tőkealapját, a Széchenyi Tőkebefektetési Alapot (SZTA) 2011-ben indította el a magyar kkv-k támogatására, azóta már hat tőkealapot kezel, a jelenlegi tőkeprogramjain keresztül közel 83 milliárd forint tőkekerettel gazdálkodik. Megalakulása óta 120 befektetést és több, mint 40 exitet hajtott végre.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×