INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

roaming

telenor

koronavírus

digitális

A roamingot is megtépázta a koronavírus

A roamingot is megtépázta a koronavírus

Infostart

A mobilhasználati és utazási szokások átalakulását mutatja a Telenor 2020-as adatroaming-jelentése.

A Telenor éves adatroaming-riportja összegzi, hogy az elmúlt években miként változtak a magyarországi mobilhasználók külföldi mobilnethasználati szokásai. A Telenor előfizetői a 2017-es EU-roaming szabályozás életbe lépése óta több mint 5,6 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak az EU-t is magába foglaló 1-es díjzónában, a roaming-adathasználat ugyanakkor nemcsak Európán belül, hanem azon kívül is nőtt.

Az emelkedő trendekben idén, a koronavírus hatására jelentős törés tapasztalható.

A koronavírussal járó korlátozások idején a belföldi mobilnetforgalom nagyságrendileg 30 százalékkal nőtt a vírus előtti időszakhoz képest, amit a megnövekedett igényekhez biztosított ingyenesen vagy kedvezményesen elérhető mobilnet-hozzáférés is nagyban támogatott. Ezzel egyidőben, az utazási korlátozások bevezetésének hatására a hazai mobilfelhasználók külföldi, azaz roaming adatforgalma jelentősen csökkent: a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés látható a Telenor riportjából.

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat-, hang- vagy SMS-forgalomról. Ennek köszönhetően már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és a Telenor roamingriportja alapján évről évre folyamatos növekedés látható.

2020-ban, a koronavírus hatására azonban nemcsak az éves organikus növekmény maradt el, hanem a korábbi évek szintje alá esett vissza a külföldi adathasználat mértéke. Az utazási korlátozások lazításával, a turizmus részleges megindulásával május, június hónapban mind a rendszeresen, mind a szezonálisan látogatott országok roamingforgalma kezd visszakapaszkodni, ám mértéke elmarad a korábbi trendektől.

EU-roaming toplista

A friss éves (2019. július – 2020. június) forgalmakat tekintve változás a korábbi évhez képest, hogy Horvátország egy, Hollandia két helyet lépett előre, míg Franciaország egy, a Szlovák Köztársaság két helyet esett vissza a top 10-es listán. A karanténidőszakban, azaz idén márciustól május végéig a top 10-es európai roaming listán már jelentősebb változás tapasztalható: az utazási korlátozások idején a legmagasabb roaming-forgalmakat elért országok között megjelent Belgium és a Cseh Köztársaság, míg Hollandia jelentőset lépett előre a listán. Ebben az időszakban a Spanyolországban és Horvátországban generált roaming-forgalom már nem fért fel a 10-es listára.

Roaming-forgalom Európán kívül

Az 1-es díjzónán kívüli, 2-es[2] és 3-as díjzónába tartozó országokban az elmúlt években a roaminghasználat trendje az európaihoz hasonló arányban növekedést mutat. A 2016 júliusa óta vizsgált adatok alapján elmondható, hogy a nyári időszak mellett ezekben az országokban a kora őszi időszak jelent szezonális csúcspontot.

2020-ban a koronavírus megjelenése erős hatással volt a távolabbi országok látogatására, így a roaming-használatra is: március-április hónapban évek óta nem látott alacsony szintet ért el a 2-es és 3-as roaming zónákban bonyolított adatforgalom, a trendek szerint várható mértékhez képest 90 százaléknál nagyobb mértékű visszaesés tapasztalható.

A díjzóna roaming listáját az elmúlt két évben az Amerikai Egyesült Államok vezeti, ám az idei roamingforgalomban már látszik a koronavírus miatti korlátozások hatása: a toplista szereplői a tavalyihoz képest 5-10 százalékkal kisebb éves forgalmat produkáltak, noha a koronavírus csak egy negyedévet érintett a vizsgált időszakban. Így a tízes listában az utolsó vizsgált évben Szerbia és Egyiptom javított 1-1 helyet, míg a kínai és az Egyesült Arab Emirátusokban bonyolított összforgalom 1-1 helyet veszített a top 10-es listán. A márciustól májusig tartó, eddig legszigorúbb karanténidőszakban Ukrajna, Izrael és Indonézia bonyolított az éves forgalomhoz képest magasabb roaming-forgalmat.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018