eur:
394.9
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Megdöbbentő londoni előrejelzés a magyar GDP-ről

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint Magyarország azon európai feltörekvő gazdaságok között lesz, amelyekben a hazai össztermék értéke már a jövő év végére újból eléri a járvány előtti szintet.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai kedden bemutatott új előrejelzési csokrukban közölték:

a közép-európai EU-térségen belül Csehországban várják a legmélyebb recessziót az idén.

A ház a cseh gazdaságban 7,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2020 egészére. A cég prognózisa szerint Magyarországon 6,7 százalékkal, Lengyelországban 5 százalékkal csökken a GDP-érték az idén.

A Morgan Stanley várakozása szerint ugyanakkor

a magyar hazai össztermék jövőre 4,6 százalékkal növekszik.

A ház hangsúlyozza: számításai szerint a magyar és a lengyel gazdaság teljesítménye 2021 negyedik negyedévében ismét a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedik; Csehországban ugyanez 2022 közepére várható.

A Morgan Stanley elemzői közölték: idei GDP-előrejelzésük a magyar gazdaság esetében a szélesebb körű konszenzusnál 2,6 százalékponttal borúlátóbb,

2021-re szóló magyarországi növekedési prognózisuk ugyanakkor 0,6 százalékponttal jobb az általános várakozás átlagánál.

A cég közgazdászai azzal számolnak, hogy a magyar gazdaságnak 2021-ben közvetve és közvetlenül is hasznára lesz az európai gazdaságban jövőre várható szinkronizált fellendülés. A Morgan Stanley szerint a magyar hazai össztermék növekedési pályáját továbbra is a háztartási szektor fogyasztása határozza meg, mivel a beruházási érték növekedése várhatóan csak 2021 második felétől kezd érdemben gyorsulni.

A fogyasztás a ház várakozása szerint viszont már az idei harmadik negyedévtől élénkülésnek indul, mindenekelőtt az eddig elfojtott kereslet újbóli megjelenése miatt, bár az élénkülés ütemét korlátozhatják az elővigyázatossági megtakarítások.

A Morgan Stanley londoni elemzői keddi előrejelzésükben azt valószínűsítik, hogy

a magyar államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 5 százalékának környékén lesz, jövőre azonban visszatér a 3 százalékos küszöbérték körüli tartományba.

Más nagy londoni elemzőházak várakozása szerint is jórészt V alakú növekedési pálya lesz jellemző a magyar gazdaságra és általában a közép- és kelet-európai térségre az idén és jövőre, bár az előrejelzési számok eltérőek.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban ismertetett tavaszi regionális előrejelzésében közölte: működési területének egészében az idén átlagosan 3,5 százalékos visszaeséssel, 2021-ben azonban már 4,8 százalékos GDP-növekedéssel számol. Alapeseti előrejelzési forgatókönyvében az EBRD azt valószínűsíti, hogy Magyarországon az idén 3,5 százalékos GDP-visszaesés, jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés lesz.

A Moody's borúlátóbb

A Moody's Investors Service Londonban ismertetett átfogó negyedéves helyzetértékelésében közölte: a balti köztársaságokon kívüli közép- és kelet-európai térségben a hazai össztermék átlagosan 4,7 százalékos visszaesésére számít az idén.

A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint

a legmélyebb recesszió Horvátországban lesz: a Moody's 2020 egészére 9,5 százalékos GDP-zuhanást vár a horvát gazdaságban.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a horvát hazai össztermék 25 százaléka közvetve vagy közvetlenül a járvány által súlyosan érintett turizmusból ered. A Moody's londoni elemzői a magyar gazdaságban az idén 4,8 százalékos visszaesést, 2021-ben 4,1 százalékos fellendülést várnak.

A cég várakozása az, hogy

a térség csak 2022-re hozza be a koronavírus-járvány okozta termelési veszteségeket.

A Moody's hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a közép-európai EU-gazdaságok zömének államadós-profilja képes ellenállni a növekedést és az államháztartási mutatókat érő rövid távú sokknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×