eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Így élnek a magyarok a hiteltörlesztési moratórium esélyével

Erre az évre bár 3600 milliárd forintnyi pénzt tarthatnának maguknál a családok és a vállalkozások, ennek jelentős részéből inkább tovább törlesztenek.

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza befejeződött, így Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára - az operatív törzs hétfői tájékoztatóján - mérleget vont a gazdaságvédelmi intézkedés számairól, most már ugyanis ismert, a kormány által meghirdetett lehetőségekkel hányan, milyen formában éltek, ez pedig mekkora megtakarítást jelentett a lakosságnál, illetve a vállalkozásoknál az átmeneti időszakban.

A hiteltörlesztési moratórium, amelyet a kormányzat az első intézkedések között jelentett be, a hitelfizetési kötelezettséget ez év végéig felfüggesztette. A lehetőséget Tállai András a világon egyedülállónak nevezte

  • az érintettek széles köre
  • és a kedvezményes időszak hossza

miatt.

A moratórium 7,7 millió hitelszerződést érintett.

"2020 februárjában a bankok mérlegében 15 ezer milliárd forint kihelyezett hitelállomány szerepelt,

ebből 8 ezer milliárdnyi vállalati, 7 ezer milliárdnyi lakossági. Az intézkedés az ügyfeleknek az év végéig mintegy 3600 milliárd forint törlesztési moratóriumot jelentett, azaz ha mindenki úgy döntött volna, hogy nem fizet, ennyit takaríthatott volna meg összesen" - folytatta Tállai András.

Azonban a valóság azt mutatja, hogy

a lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is,

vagyis, hogy a lakosság több mint fele élt a kormány által felkínált lehetőséggel.

Vállalatoknál a moratórium kihasználása körülbelül 50 százalékos: a nagyvállalatok esetében 70, a kis- és közepes méretű vállalkozások körében pedig 40 százalék az arány.

"Így jelenleg az igénybe vett moratórium év végéig kifutó összege mintegy 2000 milliárd forint" - vont mérleget az államtitkár. Mindez pedig azt jelenti, hogy idén ennyivel több forrás marad az ügyfeleknél, a lakosságnál és a vállalatoknál - megtartva munkahelyeket és a fogyasztás szintjét -, ez a GDP-nek pedig 4,5 százaléka.

A magyar adósmentést összegzésében egyedülállónak nevezte, mert automatikusan jár, valamint rugalmasnak, mert aki akar, tovább törleszthet.

Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy

a december 31-ei dátum akkor is érvényes lesz, ha a veszélyhelyzetet addigra feloldják.

Elmondta még, hogy a válság a magyar családokat és vállalatokat is jó állapotban találta, a 2019-es, 12 százalékos, háztartásonkénti megtakarítási ráta a legmagasabb szám az unióban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×