eur:
394.39
usd:
369.38
bux:
65721.74
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Rendőrök autósokat ellenőriznek Miskolcon, a Miskolctapolcára vezető úton 2020. április 12-én. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította.
Nyitókép: Rendőrök autósokat ellenőriznek Miskolcon, a Miskolctapolcára vezető úton 2020. április 12-én. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította. (MTI/Vajda János)

Operatív törzs: a járvány lecsengő szakaszában vagyunk

Tilos az autóban hagyni a fertőtlenítő szereket; aki megteheti, ne vigye óvodába, bölcsődébe gyermekét - a hétfői tájékoztató legfontosabb információi.

15-tel több lett hétfőre a regisztrált fertőzött, újabb 5 koronavírusos beteg meghalt, így a regisztrált fertőzésszám Magyarországon 3756, és már 491-en meghaltak. Tempósan nő a gyógyultak száma (1711), így már csak 1554 aktív fertőzöttről tudni, közülük 28 beteg van súlyos állapotban.

Az operatív törzs hétfő reggel is összeült, hogy az állapotjelentés elkészüljön és a szükséges döntéseket meghozzák, erről tájékoztattak hétfőn a szokásos időpontban.

Tállai András pénzügyminiszter-helyettes, NAV-államtitkár a tájékoztatón elmondta, időben megtörténtek a gazdaságvédelmi intézkedések, ezek közül kiemelkedik a hiteltörlesztési moratórium; a fizetésre kötelezett felfüggesztheti év végéig a törlesztést, ami "a világon egyedülálló lehetőség". Az intézkedés "7,7 millió hitelszerződést érintett és

15 ezer milliárd forintnyi hitelállományt.

A tartozók 40 százaléka továbbra is törleszt, ez viszont azt jelenti, hogy a többség élt a kormány adta lehetőséggel. A jelenlegi adatok szerint a moratórium év végéig kifutó összege 2 ezer milliárd forint, ennyi marad a lakosságnál és a cégeknél" - sorolta a számokat, hozzátéve: a megtakarított pénz így munkahelyeket tart meg és a fogyasztás volumenét is fenntartja.

Kiemelte, 2019-ben a lakosság 12 százalékos megtakarítási rátája a legmagasabb volt az Európai Unióban, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország gyorsan kilábalhat ebből a válságból.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a járványügyi adatok nagyon kedvezőek most, hogy csak 15 új, igazolt fertőzöttet regisztráltak. Továbbra is igaz az, hogy krónikus beteg, idős embereket veszélyeztet leginkább a koronavírus.

A számadatok ismertetését követően rámutatott, több már a gyógyult, mint a beteg ember, ami igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk. A regisztrált fertőzöttek harmadát ápolják kórházban, ami

arra utal, hogy sok fertőzöttnek alig van tünete.

A 19 éven aluli regisztrált fertőzöttek száma összesen 80, de elsősorban az elhunytak számát elemzik az operatív törzsnél:

437 fő a 65 év fölötti elhunytak száma.

Bővebben is beszélt az egészségügyi hatóságok munkájáról, ami a nyilvánosság számára láthatatlanul, a háttérben zajlik, és köszönetet mondott nekik.

Aktualitásként kifejtette, hogy vidéken megnyitottak a bölcsődék, óvodák, de nem kötelező ezt a szolgáltatást igénybe venni, "igazolt távollétnek számít", ha valaki nem viszi be a gyermekét. A körülmények viszont - mint Müller Cecília hangsúlyozta - biztonságosak. "A legfontosabb, hogy egészséges legyen mindenki, ne mutasson senki tüneteket", hangsúlyozta. Külön megköszönte azoknak az intézményeknek, ahol külön eljárásrendet is kidolgoztak.

Június 1-jével újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, ugyanolyan feltételekkel, mint az egyéb egészségügyi szolgáltatások.

Aki meghívót, behívót kap a szűrővizsgálatokra, az "feltétlenül menjen el"

- nyomatékosította.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, továbbra is folynak az egyeztetések a szomszédos országokkal a határlazításokkal kapcsolatban. Szerbiával hétfőn 10 órakor hatályba lépett a kölcsönös határnyitás, hatósági házi karantén elrendelése és koronavírus-vizsgálati igazolás felmutatása nélkül. Ha viszont valaki tüneteket észlel, azonnal szólnia kell telefonon az egészségügyi hatóságnak, és otthon kell maradnia két hétig.

A távolsági ellenőrzést vállaló karanténosok 924-en vannak, az elrendelt hatósági házi karanténok száma 11 810.

A járványügyi büntetőeljárásokban 79 gyanúsítottat hallgattak ki eddig.

Kérdések

- Infostart: mikor áll vissza az egészségügyi ellátás a járványhelyzet előtti állapotra?

- Fokozatosan vezetjük vissza a szolgáltatásokat, a szűrővizsgálatok például most indulnak újra. Jelenleg mindenki nagyon örül annak, hogy alig van új fertőzött, azonban az éberség fenntartása fontos. A szolgáltatások ennek megfelelően fokozatosan lesznek újra elérhetőek. Pontos időpont nincs.

- Lazult a fegyelem az M1-es autópálya pihenőhelyein. Mi a helyzet?

- Amennyiben a rendőrök olyan magatartást tapasztalnak, fellépnek.

- Tényleg csökken a melegben, például napon álló kocsiban hagyott kézfertőtlenítők hatása? Nagy forróságban akár fel is robbanhatnak?

- Minden szernek megvan az optimális hőmérséklete, amelyen használ, ugyanígy a szavatossági ideje is. A gyártó cég ezt meghatározza, ehhez kell tartani magunkat, így lesz egy szer hatásos. Vannak olyan körülmények, amelyek közt veszélyessé is válhatnak szerek, melegben például az alkoholtartalmú szerek veszélyes hatásúak lehetnek.

- Mi kell ahhoz, hogy a külföldről érkezők karanténját visszavonják, megszüntessék?

- Egyeztetünk a szomszédos országok hatóságaival. Szerbiával most könnyítésben sikerült egyezségre jutni. Az adatelemzést az illetékesek elvégzik, ezek alapján intézkedünk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×