INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

money.hu

elemzés

lakáshitel

kamat

törlesztőrészlet

radimeczky géza

A megújított húszezer forintos bankjegy UV fénnyel megvilágítva a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban.

Rizikósabb időszak elé néz a hitelesek egyik nagy tábora

Két nagy táborra oszthatóak a magyarországi lakáshitelesek a Money.hu elemzése szerint: azoknak, akik változó kamatozású hitelt vettek fel, rizikósabb időszak következhet, mert a törlesztőrészletük emelkedhet.

Azoknak a hitelfelvevők, akik olyan iparágakban, valamint szakmákban dolgoznak, amelyeket érzékenyebben érinti a kialakult válság, óvatosabbnak kell lenniük, hiszen elképzelhető, hogy a jövedelmük csökken, rossz esetben teljesen elveszik – mondta az InfoRádiónak a Money.hu ügyvezetője. Vagyis

a moratórium által megteremtett védettség számukra mindenképpen javallott,

és a soron következő hónapok törlesztőrészletét, amennyiben lehetséges, takarítsák meg a januárral újrakezdődő időszakra, mert ebben az esetben 6-9 hónapot védett törlesztett időszaknak tudhatnak majd be – tette hozzá Radimeczky Géza.

A szakember arra is kitért, hogy az elmúlt két–három évben az ügyfelek igen jelentős része hosszabb kamatperiódusú hitelt vett föl, vagyis a hiteltörlesztőt és kamatot is estenként 5-10 évre, de akár még hosszabb időre fixálták, ami nagyon bölcs döntés volt a részükről. Az ezt megelőző időszakban, hosszú éveken át, azonban ez kevésbé volt jellemző, és az ott felvett hitelek zöme még az 1 évnél rövidebb kamatperiódusú kategóriába tartozik, vagyis ezen belül változhat, növekedhet a hiteltörlesztőrészlet, miután a kamatok jelenleg emelkedő trendet mutatnak.

Vagyis az utóbbiak esetében

várható 2021. január 1-től, kisebb-nagyobb mértékű hiteltörlesztőrészlet-emelkedés

– magyarázta a Money.hu ügyvezetője.

Radimeczky Géza szerint a jelenlegi helyzetben azokat nem érheti meglepetés – még akkor sem, ha élnek a hitelmoratórium adta lehetőséggel –, akik a munkájukat, ezáltal a jövedelmüket meg tudják tartani, és képesek lesznek törleszteni, valamint azokat sem, akik a már említett hosszabb fixáltságú hitelekkel rendelkeznek, hiszen az ő törlesztőik 5-10 évig nem fog emelkedni. Végezetül megjegyezte, az elmúlt évek nagyon jó gyakorlata nyomán a teljes hitelállomány 10 százaléka viszont már olyan, amely a futamidő végéig fixált törlesztést hordoz, vagyis ők az egész futamidő végéig biztonságban érezhetik magukat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Rizikós hitelek – Radimeczky Géza ügyvezető, Money.hu
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018