eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pexels.com

A körbetartozás veszélye fenyeget az építőiparban

Komoly likviditási nehézségek jöhetnek a koronavírus-járvány hatására az építőiparban és ismét van esély arra, hogy elindul egy körbetartozási hullám az ágazatban – mondta az InfoRádiónak a Takarékbank vállalati üzletág igazgatója a Portfolio online ingatlanpiaci konferenciáját követően. Morvai Zsolt hozzátette: a pénzintézetek számos megoldással segítik a bajba jutott építőipari cégeket.

A gazdaságban tapasztalható óriási kérdőjelek szinte valamennyi iparági tevékenységre rányomta bélyegét, ez alól pedig az építőipar sem kivétel – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak a Takarék Csoport vállalati üzletágának igazgatója, aki szerint azonban különbséget kell tenni a beruházásokat, illetve magukat az építőpari cégeket illetően is.

Morvai Zsolt az előbbi kapcsán megjegyezte, a különböző típusú szegmenseket is eltérő mértékben érintette a koronavírus-járvány okozta visszaesés: rövid és középtávon leginkább a szállodaipart, míg legkevésbé az irodaszegmenst sújtja a válság, ahol szintén lehet szórás a lokációtól, a bérlői körtől, vagy a kategóriától függően.

A szakember arra is kiért, a sok esetben bizony nehéz helyzetbe került építőipari cégeknél

a legfőbb kérdés momentán, hogy milyen megrendelésállománnyal rendelkeznek, illetve milyen tartalékaik vannak a jövőt tekintve.

Mint magyarázta, azok, akik állami megrendelésekre építenek, jellemzően kifizetési csúszásokkal szembesülhetnek, és ha a fizetőképességük nem teljesen megfelelő, az likviditási válsághoz vezethet. A magánipari beruházók esetében pedig, a keresleti oldal visszaesése miatt merülhet föl az, hogy nem, vagy csak később tudja kifizetni a munkák ellenértékét.

A Takarék Csoport szerint az építőiparban tapasztalható visszaesés miatt komoly esély van arra, hogy a szereplők között elindulhat egy körbetartozás. Ezért

különféle pénzügyi megoldásokat igyekeznek ők is kínálni a problémák kezelésre,

úgy mint a faktoring (különféle számlák kifizetését megelőlegezi a bank), illetve az állami intézmények által meghirdetett programokba is próbálják becsatornázni az érintett ügyleteket – tette hozzá Morvai Zsolt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×