INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

építőipar

takarék csoport

tartozás

pénzintézetek

koronavírus

A körbetartozás veszélye fenyeget az építőiparban

A körbetartozás veszélye fenyeget az építőiparban

InfoRádió

Komoly likviditási nehézségek jöhetnek a koronavírus-járvány hatására az építőiparban és ismét van esély arra, hogy elindul egy körbetartozási hullám az ágazatban – mondta az InfoRádiónak a Takarékbank vállalati üzletág igazgatója a Portfolio online ingatlanpiaci konferenciáját követően. Morvai Zsolt hozzátette: a pénzintézetek számos megoldással segítik a bajba jutott építőipari cégeket.

A gazdaságban tapasztalható óriási kérdőjelek szinte valamennyi iparági tevékenységre rányomta bélyegét, ez alól pedig az építőipar sem kivétel – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak a Takarék Csoport vállalati üzletágának igazgatója, aki szerint azonban különbséget kell tenni a beruházásokat, illetve magukat az építőpari cégeket illetően is.

Morvai Zsolt az előbbi kapcsán megjegyezte, a különböző típusú szegmenseket is eltérő mértékben érintette a koronavírus-járvány okozta visszaesés: rövid és középtávon leginkább a szállodaipart, míg legkevésbé az irodaszegmenst sújtja a válság, ahol szintén lehet szórás a lokációtól, a bérlői körtől, vagy a kategóriától függően.

A szakember arra is kiért, a sok esetben bizony nehéz helyzetbe került építőipari cégeknél

a legfőbb kérdés momentán, hogy milyen megrendelésállománnyal rendelkeznek, illetve milyen tartalékaik vannak a jövőt tekintve.

Mint magyarázta, azok, akik állami megrendelésekre építenek, jellemzően kifizetési csúszásokkal szembesülhetnek, és ha a fizetőképességük nem teljesen megfelelő, az likviditási válsághoz vezethet. A magánipari beruházók esetében pedig, a keresleti oldal visszaesése miatt merülhet föl az, hogy nem, vagy csak később tudja kifizetni a munkák ellenértékét.

A Takarék Csoport szerint az építőiparban tapasztalható visszaesés miatt komoly esély van arra, hogy a szereplők között elindulhat egy körbetartozás. Ezért

különféle pénzügyi megoldásokat igyekeznek ők is kínálni a problémák kezelésre,

úgy mint a faktoring (különféle számlák kifizetését megelőlegezi a bank), illetve az állami intézmények által meghirdetett programokba is próbálják becsatornázni az érintett ügyleteket – tette hozzá Morvai Zsolt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

A körbetartozás veszélye fenyeget az építőiparban – Morvai Zsolt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018