eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

A körbetartozás veszélye fenyeget az építőiparban

Komoly likviditási nehézségek jöhetnek a koronavírus-járvány hatására az építőiparban és ismét van esély arra, hogy elindul egy körbetartozási hullám az ágazatban – mondta az InfoRádiónak a Takarékbank vállalati üzletág igazgatója a Portfolio online ingatlanpiaci konferenciáját követően. Morvai Zsolt hozzátette: a pénzintézetek számos megoldással segítik a bajba jutott építőipari cégeket.

A gazdaságban tapasztalható óriási kérdőjelek szinte valamennyi iparági tevékenységre rányomta bélyegét, ez alól pedig az építőipar sem kivétel – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak a Takarék Csoport vállalati üzletágának igazgatója, aki szerint azonban különbséget kell tenni a beruházásokat, illetve magukat az építőpari cégeket illetően is.

Morvai Zsolt az előbbi kapcsán megjegyezte, a különböző típusú szegmenseket is eltérő mértékben érintette a koronavírus-járvány okozta visszaesés: rövid és középtávon leginkább a szállodaipart, míg legkevésbé az irodaszegmenst sújtja a válság, ahol szintén lehet szórás a lokációtól, a bérlői körtől, vagy a kategóriától függően.

A szakember arra is kiért, a sok esetben bizony nehéz helyzetbe került építőipari cégeknél

a legfőbb kérdés momentán, hogy milyen megrendelésállománnyal rendelkeznek, illetve milyen tartalékaik vannak a jövőt tekintve.

Mint magyarázta, azok, akik állami megrendelésekre építenek, jellemzően kifizetési csúszásokkal szembesülhetnek, és ha a fizetőképességük nem teljesen megfelelő, az likviditási válsághoz vezethet. A magánipari beruházók esetében pedig, a keresleti oldal visszaesése miatt merülhet föl az, hogy nem, vagy csak később tudja kifizetni a munkák ellenértékét.

A Takarék Csoport szerint az építőiparban tapasztalható visszaesés miatt komoly esély van arra, hogy a szereplők között elindulhat egy körbetartozás. Ezért

különféle pénzügyi megoldásokat igyekeznek ők is kínálni a problémák kezelésre,

úgy mint a faktoring (különféle számlák kifizetését megelőlegezi a bank), illetve az állami intézmények által meghirdetett programokba is próbálják becsatornázni az érintett ügyleteket – tette hozzá Morvai Zsolt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×