eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2020. március 13-án. A városban 50 milliárd forintos beruházást valósít meg a német autógyártó cég.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Megtépázta az ipart a járvány, 5,6 százalékkal csökkent márciusban az ipari termelés

Ebben az időszakban már jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Márciusban 5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 10,0 százalékkal csökkent - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban 10,4 százalékkal visszaesett.

Februárban az ipari termelés még 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munka- és szökőnaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,7 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz mérve 0,2 százalékkal nőtt a kibocsátás.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban jelentős visszaesés volt a februárban még 5,0 százalékos éves növekedést követően.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kismértékben emelkedett az előző havi 14,6 százalékos növekedés után. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában pedig tovább gyorsult a növekedés üteme a már februárban is 10,6 százalékról.

Az első negyedévben 0,1 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában. Ennyi maradt az első két hónap 3,2 százalékos növekedéséből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×