eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: MTI/ Balázs Attila

Gyorsan kell lépniük a fiataloknak

A hirtelen megváltozó munkaerőpiaci helyzet miatt kevesebb lehetőség lesz, mint a korábbi években – figyelmeztetnek a diákszövetkezetek.

Jelentősen esett a diákszövetkezetek bevétele a koronavírus-járvány következtében, egyes területeken több mint 70 százalékkal csökkent a diák munkavállalók száma.

A járványban érintett szektorokban értelemszerűen diákmunka sincs, ilyenek a mozik, a vendéglátás és a turizmus – mondta a Világgazdaságnak a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője. Tapasztalatai szerint a legtöbb irodai munka esetében a diákok számára is meg tudták oldani a home office-t, ott pedig még nőttek is az igények, ahol a feldolgozóipar átállt a fertőtlenítőszerek előállítására.

A diákok átlagos órabére bruttó 1300–1400 forint (ebből 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni), ami nem számít rossz fizetésnek a 926 forint minimális órabérhez képest. Az IT-s munkákkal óránként bruttó 1800–2000 forintot vagy még többet lehet keresni.

A Meló-Diáknál évente jellemzően 40 ezer diák vállal munkát országszerte, a nyári hónapokban pedig 10-15 ezer. Márciusban a munkák 70-80 százaléka teljesült az eredeti megállapodásokhoz képest, áprilisban már csak az 50-60 százaléka.

A Világgazdaságnak nyilatkozó diákszövetkezetek szerint a május és a június a diákmunka-keresés csúcsidőszaka. Hozzátették, hogy az állásokra jellemzően online lehet jelentkezni, és az állásinterjúk is valamilyen IT-csatornán zajlanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×