INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

dunaferr

koronavírus

gazdaság

acélipar

Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én.

Ilyen drámai helyzet a Dunaferr történetében még nem fordult elő

Infostart

A vállalat cégvezetője levélben közölte a dunaújvárosi vasmű dolgozóival: május 10. helyett 5 nap késéssel tudják kifizetni a béreket. A szakszervezet szerdán egyeztetett a vállalat vezetésével, itt kiderült: júniusra elfogyott a társaság rendelésállománya.

„Az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt az acélipari piac leállt, emiatt

drasztikusan lecsökkent a kereslet a Dunaferr termékeire.

Ilyen helyzet a Dunaferr történetében még nem fordult elő” – idézi a Portfolio a drámai hangvételű cégvezetés levelét. Ebben Evgeny Tankhilevich azt is kiemeli: a vasmű menedzsmentje már hetekkel ezelőtt kormányzati segítségért folyamodott, de eddig konkrét választ, segítséget nem kaptak.

A kiadások között elsőbbsége van a bérek kifizetésének ugyan, de sajnos az április havi bért csak 2020. május 15-ig tudja az ISD Dunaferr Zrt. és leányvállalatai kifizetni a munkavállalóknak, de ezt az időpontot garantálja a társaság – teszi hozzá a levélben, amelyet Dunaújváros parlamenti képviselője osztott meg a közösségi médiában. Kálló Gergely kommentárjában megjegyzi, „ha bajba kerül a Dunaferr, akkor azt nemcsak Dunaújváros, nemcsak a körzet, vagy csak Fejér megye fogja megérezni, hanem az egész nemzetgazdaság”.

Evgeny Tankhilevich kedden kelt levelében arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány által előidézett krízishelyzet ellenére a Dunaferr a május 1-től hatályba lépő inflációkövető (3,4 százalékos) alapbéremelést végrehajtja. Ugyanakkor az idei évi bérmegállapodásban rögzítettek (szabadságos bér, algabérfejlesztés második üteme, stb.) további végrehajtása bizonytalan.

A cégvezető végezetül kilátásba helyezi, hogy amennyiben a piaci helyzet rövid időn belül nem javul jelentősen, és a kormányzat részéről továbbra sem érkezik támogatás, akkor hamarosan a vállalat működését érintően

további radikális lépésekre lesz szükség.

A Portfolio beszámolója szerint a Szakszervezeti Szövetség tárgyalódelegációja és a munkáltató képviselői szerdán tárgyaltak. Sevcsik Mónika HR-igazgató tájékoztatást adott az érdekképviseleteknek a cégvezető leveléről, és tovább részletezte a helyzetet, amely szerint

a vasmű rendelésállománya már május hónapra is jelentősen csökkent, júniusra pedig úgy látszik, hogy nem lesz.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség közleménye szerint „a bérfizetéssel kapcsolatban a tárgyalódelegáció hangsúlyozta, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a munkabéreket a tárgyhót követő hónap 10-éig ki kell fizetni. A munkáltató elmondta, hogy tisztában van a törvénnyel, de jelen pillanatban nincs fedezete (?) arra, hogy 10-ig kifizesse a munkabéreket. A munkáltató vállalta, hogy abban az esetben, ha a jelzett 15-i időpont előtt bevétel érkezik, azonnal átutalják a munkabéreket.”

A cégvezetés május 5-re ígért részletes tájékoztatást a cég gazdasági helyzetéről és a következő hónapok kilátásáról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018