eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Villámlás a viharban Révfülöpnél és Zánkánál, Balatonlelléről fotózva 2017. július 11-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

A remélt bevételek alig harmada realizálódhat a Balatonnál

A kieső nyári szezon miatt a 2020-ban remélt bevételek mindössze 25-30 százaléka realizálódhat a Balatonnál. A válság átrendeződést hozhat a tó körüli szolgáltatóknál – véli a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke egyfelől nagyon örömtelinek tartja, hogy a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően sikerült ellaposítani a koronavírus-járvány görbéjét, és hogy ezáltal a felfutás is eltolódik, ugyanakkor így lassabban lesz túl rajta Magyarország, de, mint fogalmazott, az emberélet a legfontosabb. Hoffmann Henrik meglátása szerint a nyár közepén tetőzhet itthon a járvány, amit egy lecsengési szakasz fog követni, ami önmagában is el fogja vinni az egész nyári szezont.

Bár az év első két hónapja – az előző évekhez viszonyítva – jobban indult,

márciusban a balatoni forgalom is teljes egészében beszakadt, és az augusztus lehet az első hónap, amikor ismét vendégek érkeznek

– jósolta a szövetség elnöke, megjegyezve: a Balaton turisztikai teljesítményének nagyjából fele keletkezik a főszezoni hónapokban, így ha nem marad, csak a szeptember-decemberi időszak, akkor nagyjából a korábbi évek forgalmának negyede, esetleg harmada realizálódhat.

„Lehet valami öröm az ürömben”, folytatta Hoffmann Henrik, hogy

amennyiben sokáig leszünk bezárva, majd kiszabadulunk, akkor az év hátralévő időszaka élénkebb lehet, mint az előző esztendőkben.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a fogyasztás milyen szintű mértéke tud fennmaradni, hogy hányan veszítik el a következő időszakban a munkájukat, és lesz-e pénze egyáltalán az embereknek utazniuk? – jegyezte meg.

A szakember mindazonáltal bízik abban, hogy elsőként a belföldi turizmus indulhat majd újra, miután belföldön az ember mindig jobban ismeri a körülményeket és „nagyobb bátorsággal” indul el, kiszabadulva a négy fal közül.

Hoffmann Henrik szerint

egyfajta átrendeződés is várható sok területen,

mert bár közel egyformán veszélyezteti a mostani időszakban valamennyi balatoni szolgáltató, a legnehezebb helyzetben vélhetően a szállásadók vannak, őket követik az éttermek és a kisebb szolgáltatok. De nem szabad megfeledkezni azokról az egyéni vállalkozókról sem, akik például vízibiciklibérbeadással foglalkoznak, és számukra az egész szezon kieshet, ami számtalan további kérdést is felvet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×