eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels

Akcióban a közjegyzők, megugrott a végrendelkezők száma

A Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke arra figyelmeztet, hogy a szóbeli végrendelkezésnek szigorú korlátai vannak, de akár otthon, papírra vetve is lehet érvényes egy ilyen rendelkezés.

Az utóbbi napokban megugrott az igény arra, hogy az állampolgárok közjegyző előtt végrendeletet készíttessenek, azt azonban kevesen tudják, hogy a közjegyzők közreműködése nélkül, otthon is lehet úgy végrendelkezni, hogy az hivatalos és jogszerű. De a közjegyző által készített végrendeletnek van egy sor biztonsági eleme.

"A koronavírus elsősorban azt a korosztályt érinti, amely a végrendelkezés szempontjából egyébként is érintett, de ehhez sem kell kimozdulni" - szögezte la az InfoRádióban Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke. "Ha valaki teljes bizonyítóerejű magánokiratban ír otthon egy végrendeletet, tehát

elejétől végéig a saját kezével írja, aláírja, kiderül belőle, hogy végrendelet, hogy ki a rendelkező és ki az örökös, az egy érvényes végrendelet lehet.

Ha közjegyzői okiratba akarja foglalni valaki a végrendeletét, meg tudja tenni később is. Ha nem saját kezűleg írja vagy kinyomtatja, más írja helyette, két tanút kell alkalmazni, ha több oldal van, minden oldalt számmal kell ellátni és minden oldalt aláírni a rendelkezőnek és a tanúknak is" - ecsetelte.

Van egy speciális formája is a végrendeleteknek, ez pedig a szóbeli végrendelet, de ezt nagyon korlátozottan lehet alkalmazni.

"Csak akkor lehet, ha valaki olyan, rendkívüli veszélyhelyzetben van, hogy nem tud írásban végrendelkezni, például éppen szállítják egy mentőautóban az intenzív osztályra, és később sem lesz rá módja. Ezt úgy lehet megtenni, hogy két tanú előtt - akik folyamatosan jelen vannak - elmondja a végrendeletét elejétől a végéig, hangsúlyozva, hogy ez az ő végrendelete. Tudni kell azt, hogy ha elmúlik a veszélyhelyzet, és nem hal meg a végrendelkező, a szóbeli végrendelet 30 napon túl hatályát veszti" - húzta alá Parti Tamás.

A tanúknál még arra is kell vigyázni, hogy rájuk vagy a hozzátartozóikra nézve ne tartalmazzon rendelkezést,

az a része ugyanis érvénytelen lesz, tehát a tanúknak függetleneknek kell lenniük.

Lehet emelkedést tapasztalni egyébként mostanában a végrendelkezők körében, de a speciális ügyfélfogadási szabályok lehetővé teszik, hogy a személyes érintkezések száma ne növekedjen.

Fontos egyéb ügyekben a közjegyzők továbbra is fogadnak ügyfeleket, de megváltozott ügyfélfogadási rend szerint és csak előzetes bejelentkezést követően; a lényeg, hogy elérhetők legyenek az irodák. Sok ügyben az interneten is el lehet járni, illetve nem érinti a bíróságok jelenlegi ítélkezési szünete sem.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×