INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

felvásárlás

vásárlási szokások

ksh

gazdaság

kiskereskedelmi forgalom

Kelesztett kenyértészták a sütőkemence felhordóján a Nyíregyházi Kenyérgyár Kft. teljesen automatizált üzemében Nyíregyházán 2020. március 26-án. A gyártás közben emberi kéz nem érinti a kenyeret, a kész termék jórészét előrecsomagolva szállítják a boltokba. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a kereslet a csomagolt pékáruk iránt.

Megérkeztek az első hivatalos adatok a magyar felvásárlási lázról

Infostart

Februárban a naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbinál - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely kitért a hónap végén tapasztalható vásárlási roham következményeire is.

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2020. második hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 10,9, naptárhatástól megtisztítva 11,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2020. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,5%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A február végén kialakult felvásárlási láz a KSH becslései szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 11%-os bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz,

ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének 11,3%-os növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 16%-os bővülésből mintegy 10 százalékpontot.

Forrás: KSH gyorsjelentés
Forrás: KSH gyorsjelentés (interaktív táblázatért kattintson a képre!)

2020. februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 11,3%-kal nőtt.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 10,7%-kal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9%-kal növekedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 11,4%-kal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (24%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (16%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (15%), a bútor-, műszakicikk- (7,4%), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,0%), valamint a használtcikk-üzletekben (0,4%).
Forrás: KSH gyorsjelentés
Forrás: KSH gyorsjelentés (interaktív táblázatért kattintson a képre!)

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,7%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 33%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,8%-kal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17%-kal bővültek.

2020. februárban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 957 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január–februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 9,5%-kal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018