INFORÁDIÓ 
2020. július 2. csütörtök
Ottó

koronavírus

brüsszel

támogatás

lazítás

kormány

Egy munkatárs eurót számol egy Régi posta utcai pénzváltóban, Budapesten. Történelmi csúcsra, 320 forint fölé szökött a déli órákban az euró forintárfolyama a bankközi devizapiacon. A legmagasabb euró jegyzés 320,30 forinton történt. Az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 246 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.

Végre érkeznek az uniós pénzek

Infostart

Már megérkezett 304 millió eurónyi előrehozott kifizetés, de további összegek is érkeznek még a következő hetekben, amiből nemcsak már lekötött forrás fedezete, de új támogatás is lesz. A könnyített forrásfelhasználási szabályok, illetve esetleges projekt-visszamondások miatt lehet még mozgástere a kormánynak a már lekötött forrásoknál is.

Az elmúlt napokban 304 millió eurónyi, mintegy 108 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át előrehozott előlegkifizetésként Magyarországnak az Európai Bizottság, és ugyanennyit fog még a következő két hétben is, ami 360-as euró mellett már csaknem 110 milliárd forintot jelent - írta a Portfolio. Emellett a lap számításai szerint árfolyamtól függően plusz 280 milliárd forintnyi EU-s pénzt is mobilizálhat a kormány. Ez utóbbi gyakorlatilag a 2019-es éves előfinanszírozásból megmaradt tétel, amit nem tudott időben felhasználni az ország, és vissza kellett volna fizetni a közös kasszába június végéig, de az Európai Bizottság engedi a felhasználását, megtartását. A vagyis a lap összesítése szerint

legalább 500 milliárd forintnyi, gyors likviditási támogatással segít az EU.

Komolyan visszaüthet most a magyar kormány eddigi stratégiája a 2014-2020-as uniós források mielőbbi lekötésével és felhasználásával kapcsolatban, igaz 13 másik forrásfelhasználásban élen járó tagállam is így járt - írta a járvány miatti gazdasági válságra rendelkezésre álló uniós támogatásokat számba vevő elemzésében a Portfolio. Az Európai Unió ugyanis lehetővé tette a tagállamok számára, hogy a mostani keretköltségvetésből még felhasználatlan összegeket szabadon átcsoportosíthassák akár az egészségügy kezelésére, akár a vállalkozások megsegítésére, vagy munkahelymegőrző programokra. Elvileg ez 4,748 milliárd eurót jelent hazánk esetében.

Mivel azonban Magyarország már lekötötte a rendelkezésre álló források több mint 100 százalékát - igaz számlákkal igazoltan még csak a 44 százalékát hívták le -, ezért meglehetősen szűkös a kormány mozgástere. Persze

dönthet úgy a kabinet, hogy tömegesen felmondja a megkötött szerződéseket, bár ezt már korábban elvetették.

Azt már reálisabbnak látja az elemzés, hogy a forrásmaximalizálás jegyében elhatározott 110 százalékos forráslekötési döntésen lazít valamelyest a kormány. Ezt egyébként azért tartották szükségesnek, hogy ha véletlenül nem sikerül valamennyi, a keret 100 százalékáig leszerződött projektet megvalósítani, a tartaléklistáról választhassanak a helyére másikat, és így elkerülhető, hogy a keret 100 százalékánál kevesebb támogatás felhasználásával zárja ezt a ciklust az ország. De túl sok mozgástér itt sincs, mivel eddig már 104 százalékos túlvállalást sikerült összehozni. Ennek kismértékű túllépése legalább egy-két százmilliárd forintnyi itthon elosztható uniós forrástömeget jelent pluszban, amelynek elosztásánál szintén figyelembe lehet venni a brüsszeli pénzelosztási szabályok lazítását.

A forint gyengülése az uniós támogatások átváltásánál már eddig is hozott némi pluszpénzt, de a további gyengülés sem kizárt.

A még le nem hívott 14 milliárd eurónyi fejlesztési forrás itthon forintban elkölthető részét jelentősen növelné, ha még inkább elszaladna az árfolyam. A lap számításai szerint ha 360-ra ugrana az euró/forintnál a tervezési árfolyam a néhány héttel ezelőttig érvényes 319-ről, akkor ez nagyságrendileg 570 milliárd forintnyi plusz forrás itthoni elosztását tenné lehetővé minden más változatlansága mellett, ami mintegy 1,6 milliárd euró.

Azt sem lehet egyelőre felmérni, hogy a pár hete még teljesen életképes pályázati támogatást nyert fejlesztések közül hány marad talpon a járvány után, és hány esetében döntenek a támogatás visszaadása mellett a projektgazdák a hét elején lazított új pályázati szabályok ellenére is. A lap becslése szerint legalább 1-2 milliárd eurónyi forrást felszabadul majd a bedőlő projektekből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018