eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Itt vannak a számok – eddig bírják a magyar cégek a béreket fizetni

Van, ahol egy hónap, van, ahol akár négyhavi tartalék van a vállalkozásoknál a munkabérek kifizetésére – derül ki egy friss felmérésből.

Egy 30 ezres magyarországi cégmintát vizsgálva az derült ki, hogy a cégek negyedének alig egy hónapra elegendő likviditási tartaléka van a bérköltségek kifizetésére, további 43 százalékuknak pedig csak három hónapra elegendő ez – derül ki a Via Credit elemzéséből. Sok tízezer cég sok százezer munkavállalója van most veszélyben.

Az elemzés azt vizsgálta, hogy a beszámoló adatai szerinti havi átlagos bérköltségekre hány havi fedezetet ad a cégek pénzeszközállománya, azaz bevétel és egyéb költség nélkül hány havi bért tudnak kifizetni a vállalatok. A 30 ezres mintában a vállalatok átlagosan 55 főt alkalmaznak, így összesen 1,67 millió embernek adtak munkát. Havonta 312 ezer forintot költöttek egy főre, bérekre és járulékokra. A cégek felének van négyhavi bér kifizetésre elegendő tartaléka, feltételezve, hogy más költségük és bevételük sincs ebben az időszakban. A cégek negyedének alig egy hónapra elegendő a likviditása – derül ki a Portfolio összeállításából.

Ez egy elméleti érték, mert nem feltételezhető, hogy a cégeknek ne lenne egyéb felmerülő kiadása és bevétele, hitelkerete. A 30 ezer cégből 13 ezer (43%) az, melyeknek három hónapra elegendő a tartaléka. A méret szerinti eltérések:

  • A 24 ezer vizsgált kisvállalat fele 4 havi tartalékkal rendelkezik, de negyedüknek már nincs csak 40 napra tartaléka. 40 százalékuknak pedig 3 hónapnál kevesebb a tartaléka. Ahol kevesebben dolgoznak, azok a vállalatok jobban állnak.
  • Az ötezer középvállalat fele részben rendelkeznek legalább 3 havi tartalékkal.
  • Az 1300 nagyvállalat mutatója a leggyengébb, náluk a 2 havi tartalék sem jön össze átlagban. Jelentős részük multinacionális vállalat, ahol a működésre az a jellemző, hogy az anyavállalat pont annyi pénzt tart a számlán, amennyi szükséges.

A mérettel együtt az átlagbérek is nőnek, nagyvállalatok például kétszer annyi bért fizetnek, mint a kisvállalatok – így a nagyvállalat akár a bérek átmeneti csökkentésével is tud likviditást teremteni. A banki egyenleg alapján meghozott döntés először a kisvállalatokat fogja lépésre kényszeríteni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×