eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma
Kereskedők dolgoznak a New York-i Értéktőzsdén 2020. március 9-én. A világ tőzsdéin a koronavírus miatt végig söprő nagy árfolyamveszteségeket követve jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon is.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Precedenst teremt a Fed: korlátlan vásárlásba kezdenek

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed történelmi lépése után az amerikai pénzügyminiszter további gazdaságélénkítő lépésekről nyilatkozott. Amerika mindent bevet a gazdaság megmentése érdekében.

Korlátlan mennyiségben kész állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni a Fed, hogy ezzel támogassa a pénzügyi piacokat – írta a Portfolio. Korábban 700 milliárd dolláros plafonig folytatták a vásárlást, most a "szükséges összegben" kifejezést használta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága. Közleményükben hangsúlyozták, folyamatosan figyelemmel kísérik a piacot, és a későbbi üléseken döntenek majd az eszközvásárlások összegéről. Ahogyan azt is kiemelték, hogy

a Fed kész minden eszközét bevetni, hogy támogassa az amerikai gazdaságot.

A Portfio értékelése szerint azért a negatív kamatoktól láthatóan ódzkodnak Amerikában.

A kötvény- és jelzáloglevél-vásárlások mellett folytatják a korábbi likviditásnövelő intézkedéseket, például a napi repoaukciókat.

A nyíltpiaci bizottság közleményét követően a New York-i Fed bejelentette, hogy

75 milliárd dollárnyi állampapírt és 50 milliárd dollárnyi jelzáloglevelet vásárol a héten.

A piaci műveleteket egy külön osztályra bízták, amelynek a szükséges új vásárlások mellett folyamatosan be kell fektetnie a lejáró értékpapírokból származó tőkét és kamatot is.

Ezen túlmenően a Fed további 300 milliárd dolláros új hitelprogramokat jelentett be, melyekkel a koronavírus hatásai által érintett cégeket támogatják.

A jegybank szerint agresszív intézkedésekre van szükség, hogy a munkahelyeket és a jövedelmeket megvédjék.

Kiemelték, hogy hamarosan bejelentik majd a kis- és közepes vállalatokat érintő külön hitelprogramjukat is, vagyis nem ez "az utolsó golyó a csőben".

A bejelentések után a dollár gyengülni kezdett az euróval szemben.

A kormány is hozzáteszi a magáét

A Fed bejelentése után Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a FOX-nak adott interjúban beszélt a további lehetséges lépésekről a Portfolio szerint. A politikus több tervet is felvázolt:

Minden olyan amerikai kisvállalkozásnak kormányzati hitelt adnának, mely vállalja, hogy megtartja munkavállalóit.

Azt szeretnék, ha belföldön folytatnák tevékenységüket a légitársaságok. Egyébként egy speciális csomagon dolgoznak a szektor megsegítésére, ennek részleteiről még tárgyalnak. A segítség szerinte piaci alapú lesz, például vehetnek részvénycsomagot a cégekben.

A koronavírus kapcsán elmondta, hogy a kormányzat 10-12 hetes átmeneti időszakkal számol. Ha az egészségügyi helyzet tovább romlik, akkor újabb támogatásért folyamodhat a kormány a kongresszushoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×