eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Üres asztalok és székek egy bezárt vendéglátóhely előtt Köln belvárosában 2020. március 17-én. Az új tipusú koronavírus terjedése miatt a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) a legmagasabbra emelte a járványügyi figyelmeztetés szintjét Németországban,  ahol a 7689-re emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Jelentős visszaesésre készülnek a németek

Kifejezetten nagyfokú recesszióra számít havi rendszeres gazdasági jelentésében a német jegybank, a Bundesbank a koronavírus járvány miatt.

"Nem lehet elkerülni a nagyfokú recesszióba süllyedést" - szögezi le a Bundesbank honlapján publikált dokumentum, hozzátéve, hogy

a gazdaság talpraállítására csak a járvány hatékony megfékezését követően kerülhet sor.

A német gazdaság még növekedési pályán állt az év elején. A tavaly még gyengélkedő ipari termelés az év végére és az idei év elejére már erőre kapott, a megrendelésállomány növekedett, az ifo gazdságkutató intézet üzleti hangulatindexe egészen februárig javult. A kiskereskedelmi forgalom is növekedett és az enyhe télnek köszönhetően az építőipar is jelentős termelésnövekedést ért el - szögezi le a jelentés. Megállapítja ugyanakkor, hogy "a vírusjárvány pontot tett a javuló folyamat végére. A járványellenes intézkedések előreláthatólag az év első felében mindenképpen jelentős mértékben visszavetik majd a gazdasági teljesítményt".

A teljesítménycsökkenés elsősorban a belföldi fogyasztásra orientált szolgáltató tevékenységeket érinti majd legérzékenyebben, pont azokat az ágazatokat, amelyek a konjunktúra legerősebb motorjaiként szolgáltak. Ilyen sérülékeny ágazatok egyebek között a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a vásár- és kiállításrendezés és a légiforgalom.

A korlátozások emellett a vírusjárvány által erősen érintett országok keresletének közvetlenül kitett exportorientált termelőipar teljesítményét is nagymértékben visszavetik majd.

A Bundesbank megítélése szerint a németországi társadalombiztosítási rendszer, az euróövezetben életbe léptetett gazdaságösztönző monetáris intézkedések és a német kormány költségvetési támogatásai együttesen a lakosság elkölthető jövedelmének a biztosításával és a vállalatok fizetőképességének a fenntartásával képesek lesznek bizonyos fokig kivédeni a krízis negatív következményeit. Legfőképpen azonban bizalmat ébresztenek a krízisnek az egyénre, a társadalomra és a gazdaság egészére nézve hátrányos hatásainak a leküzdhetőségével szemben.

"A német államháztartás elegendő források felett rendelkezik a krízis kezeléséhez"

- szögezi le a Bundesbank havi rendszeres gazdasági elemzése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×