INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

államháztartási hiány

uniós pénz

adóbevétel

Megugrott az államháztartási hiány, de nőttek az adóbevételek is

Megugrott az államháztartási hiány, de nőttek az adóbevételek is

Infostart / MTI

Az uniós kiadások és bevételek alakulása okozta a helyzetet.

Az államháztartás központi alrendszere 254,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az idei év első két hónapját. Ezen belül a központi költségvetés 283,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 36,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 7,2 milliárd forintos hiányt mutattak - jelentette előzetes adatai alapján hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM).

A múlt év január-februárban 67,3 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere. A központi költségvetés 18,9 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forint, míg a társadalombiztosítás 17,2 milliárd forint többletet könyvelt el.

A Portfolio megjegyezte: februárban 345 milliárd forintot, hat éve a legnagyobbat tette ki az államháztartás központi alrendszerének hiánya. Két hónap alatt az egész éves pénzforgalmi deficitcél közel 70%-a összejött.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ennek jórészt az az oka, hogy alig jött EU-s pénz, miközben a kifizetések intenzívek voltak. Idén február végéig az uniós kiadások megközelítették az 569,4 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor ez 200,2 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben idén az első két hónapban 61,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe az egy évvel korábbi 281,4 milliárd forint helyett.

A vártnál több adó folyt be

A magyar gazdaság növekvő teljesítményének köszönhetően az előző évihez képest - az adócsökkentések ellenére is - jelentősen emelkedtek a költségvetésbe február végéig beérkezett adóbevételek - emelte ki a PM.

A központi költségvetésbe

  • az általános forgalmi adóból 56,4 milliárd forinttal,
  • a személyi jövedelemadóból 40,1 milliárd forinttal,
  • a társasági adóból 35,3 milliárd forinttal több folyt be,

mint az előző év azonos időszakában. Az év első két hónapjában az általános forgalmi adóból az éves előirányzat 15 százaléka, a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 17,3 százaléka, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 16,5 százaléka teljesült, az időarányos 16,7 százalékkal összevetve.

Az első két hónapban az államháztartás kiadási oldalát terhelő tételek között szerepel 31,5 milliárd forint a közúthálózat fenntartására és működtetésére, 28,3 milliárd forint a Modern városok programra, 13,2 milliárd forint a közúthálózat felújítására, 8,7 milliárd forint beruházásösztönzésre és 9,4 milliárd forint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására - sorolta közleményében a minisztérium.

Megemlítik még, hogy az ország uniós összehasonlításban is kiemelkedő 2019. évi teljesítménye - a bruttó hazai termék közel 5 százalékos növekedése, a 14 százalékos beruházás-bővülés és a nettó keresetek 11,4 százalékos emelkedése - megfelelő alapot biztosít az idei esztendőre is.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018