INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

svájc

e-krona

kriptopénz

teszt

jegybank

Tesztelik Európa első jegybanki kriptopénzét

Tesztelik Európa első jegybanki kriptopénzét

Infostart

A projekt célja annak bemutatása, hogy az e-korona hogyan használható fel a lakosság számára.

A Riksbank az Accenture-rel közösen kezdett egy kísérleti projektbe, amely során az e-korona technikai megvalósításán dolgoznak, ezzel elkezdődött Európa első, jegybank által kibocsátott kriptovalutájának tesztje.

Egy számítógépes tesztkörnyezetben azt szimulálják, hogy az e-kronát hogyan használhatja a lakosság. A digitális pénznek egyszerűnek, felhasználóbarátnak és főképp biztonságosnak kell lennie. A felhasználóknak képesnek kell lenniük arra, hogy ezt az e-pénzt digitális pénztárcában tartsák, befizetéseket, betéteket és készpénzfelvételt hajtsanak végre egy mobilalkalmazáson keresztül, továbbá hogy fizethessenek vele hordozható eszközökön, például intelligens órákkal vagy pedig bankkártyákkal.

Az e-krone is elosztott főkönyvi (blokklánc) technológián (DLT) alapszik. A kísérleti projekt 2021. február végéig tart - írta a Riksbank. Kiemelték: az e-krona jövőbeli használatáról egyelőre nincs döntés, a kísérlet fő célja, hogy a svájci jegybank minél több ismeretet, tapasztalatot szerezzen a területen.

Kriptovölgy egy falucskában

Svédország élen járt a készpénzmentes fizetési megoldásokban. A nyilatkozatról hírt adó Bitcoinist idéz egy statisztikát is: a svéd bankfiókok felében egyáltalán nincs készpénz - írta a Fintechradar. A legtöbb fizetés betéti- és hitelkártyákkal történik, illetve mobilos fizetési appokkal. A készpénz a pénzforgalomnak csak a húsz százalékát teszi ki.

Részben emiatt is történhetett az, hogy egy Zürich melletti svájci város különleges szerephez jutott az európai pénzvilágban. Zug a kriptopénzek központjává vált, az önkormányzat ugyanis néhány éve, a Bitcoin felfutása nyomán úgy döntött, hogy a településen lehet kriptopénzzel fizetni. Ez volt a világ első projektje, melyben egy önkormányzat engedélyezte, hogy az ügyintézés során kriptopénzzel is fizethetssenek a polgárai.

A Szilícium-völgy elnevezés nyomán Kriptovölgynek nevezett területen már számos startup telepedett le, hogy blokklánc-technológiai fejlesztéseken dolgozzon.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018