eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vendégek az Aqua-Palace barlangfürdőjében. A szeptembertől május 1-ig tartó téli strandszezonban folyamatosan nyitva tart és szolgáltatásaival fogadja hazai és külföldi vendégeit a hajdúszoboszlói Aqua-Palace fedett élményfürdő. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Robusztus növekedést produkált a magyar gazdaság 2019-ben

A bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal nőtt 2019 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévinél egy százalékkal volt nagyobb a gazdaság teljesítménye, az egész évben 4,9 százalékkal bővült a GDP - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által közreadott részletes adatokból. A növekedést a szolgáltatások, a beruházások és belső fogyasztás támogatták a legerőteljesebben.

Lényegében megerősítette a 2019-es GDP növekedésre vonatkozó első becslését a Központi Statisztikai Hivatal a frissen közreadott második becslésében. Az első becslés szerint a GDP értéke folyó áron 46 787 milliárd forint volt, volumene 4,9 százalékkal bővült éves szinte, az utolsó negyedévben pedig 4,5 százalékkal nőtt. Az előző negyedévinél egy százalékkal volt nagyobb a gazdaság teljesítménye.

A negyedik negyedéves gazdasági növekedéshez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,7, az építőipar 0,6 százalékponttal járult hozzá.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye

az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,6, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt.

Utóbbi adatnál már látszott a lassulás, az előző negyedévi 1,1 százalék után.

Az ipar teljesítménye 3,2, ezen belül a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a villamos berendezés gyártása és a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 11 százalékkal nőtt, ezen belül az egyéb építmények termelése emelkedett jelentősen.

Az utolsó negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye egy százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,6 százalékkal nőtt.

Ezen belül nyilván a szezonalitás okán is, de a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (11 százalék) érte el.

Az információ, kommunikáció hozzáadott értéke 6,9, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységé 5,8 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet.

A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 2,0 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben.

Erőteljes volt a fogyasztás hatása is

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül

a háztartások fogyasztási kiadása 5,4 százalékkal emelkedett.

A háztartások hazai fogyasztási kiadása 5,2 százalékkal, ezen belül a tartós (például személygépjármű, bútor, nagyobb elektromos fogyasztási) cikkeké 19 százalékkal, a féltartósaké (például ruházat, kisebb gépek, járműalkatrész) 8,0 százalékkal, a nem tartós termékeké (például élelmiszerek, szeszes italok, dohányáru, háztartási energia, vízellátás, gyógyszerek) 3,5, a szolgáltatásoké 3,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 2,3, a közösségi fogyasztásé 7,0 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 2,9 százalékkal emelkedett.

A végső fogyasztás 5,1 százalékkal bővült.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a negyedévben 7,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene nőtt, előbbi nagyobb ütemben. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 9,7 százalékkal nőtt.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás 6,6 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi forgalomban - folyó áron - az egy évvel korábbinál kisebb, 208 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az import volumennövekedése (5,9 százalék) meghaladta az exportét (3,3 százalék). Az áruforgalomban a kivitel 1,3, a behozatal 5,1 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 11, importja 10 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A bruttó hazai termék 2019. negyedik negyedévi bővüléséhez a végső fogyasztás 3,5, a bruttó felhalmozás 3,0 százalékponttal járult hozzá, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege 1,9 százalékponttal lassította azt.

2019-ben az előző évhez képest

A termelési oldalon az építőipar hozzáadott értéke 21, az iparé 5,0, a szolgáltatásoké 4,2 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 0,3 százalékkal csökkent.

A GDP bővüléséhez a szolgáltatások 2,3, az ipar 1,0, az építőipar 1,0 százalékponttal járultak hozzá.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,4, a közösségi fogyasztás 2,0 százalékkal nőtt, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás 4,1 százalékkal magasabb lett. A bruttó felhalmozás 9,5, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 15 százalékkal emelkedett. Az export 6,0, az import 6,9 százalékkal bővült.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 2,8, a bruttó felhalmozás 2,6 százalékponttal emelte a GDP növekedési ütemét. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,4 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését a KSH szerint.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×