INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

budapest

fővárosi közfejlesztések tanácsa

fürjes balázs

karácsony gergely

Változások Budapesten - ülést tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

Változások Budapesten - ülést tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

Infostart / MTI

Ülést tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtökön. A megbeszélés után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség illetékes államtitkára és Karácsony Gergely főpolgármester külön-külön nyilatkozott az újságíróknak.

Az államtitkár konstruktívnak és megegyezésre törekvőnek nevezte a találkozót, a főpolgármester pedig azt mondta, hogy sok napirendi pont volt az ülésen, és számos szakmai kérdésben sikerült egyeztetni.

Megvan a forrás és a szándék a 3-as metró klimatizálására, a műszaki megoldás hiányzik.

Nem reménytelen, hogy megtalálják a megoldást - mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: ebben az ügyben nem vita, hanem "csúsztatás, félrevezetés, álhír" van.

A Fidesz szerdai költségvetési javaslatáról, amely forrást rendelt volna a klimatizáláshoz, közölte: azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert a pénz jelenleg is rendelkezésre áll.

Úgy fogalmazott: "rendkívül nehéz helyzetet" örököltek az előző városvezetéstől, amely azt a "rossz döntést" hozta, hogy klimatizálás nélkül újíttatja fel az orosz metrókocsikat.

A főpolgármester azt mondta: az ülésén egyeztettek a 3-as metró akadálymentesítéséről is.

Fürjes Balázs közölte:

a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a Lánchíd, a váralagút és az ottani villamosalagút együttes felújítására általa biztosított 6 milliárd forint csupán a híd felújítására fordítódjék.

A kabinet a millenniumi földalatti vasút felújításának tervezéséhez is biztosítja a Budapest által kért forrásokat, és a kormány kezdeményezésére megegyeztek a felek a Kelenföld és Ferencváros közé eső déli körvasútszakasz fejlesztéséről is - mondta.

Ugyancsak egyetértés volt a HÉV-vonalak felújításának kormányzati tervéről, amelynek keretében a déli járatok a Kálvin térnél a metróhoz is csatlakozhatnak a jövőben. Ennek sok százmilliárd forintos költségéhez európai uniós támogatást vennének igénybe - tette hozzá az államtitkár.

Elindulhat a reptéri gyorsforgalmi út fejlesztésének tervezése, és közeledtek az álláspontok az új szuperkórház helyszínének kiválasztásával kapcsolatban is - mondta Fürjes Balázs.

Az államtitkár közölte: a kormány a főváros által javasolt helyszínt is jónak tartja, csak azt kell megvizsgálni, orvosi szempontból megfelelő-e a telek. Kifejtette: a 4-es metró és a Kelenföldi pályaudvar közelsége miatt kérdéses, hogy a lézeres beavatkozásokhoz biztosítható-e a kellő rezgésmentesség.

A Városligettel kapcsolatos változtatási tilalomról szóló közgyűlési döntésről az államtitkár közölte: azt kérték a fővárostól, hogy a jövőben ne hozzon olyan határozatot, amely ellentétes a közfejlesztések tanácsának szabályaival.

A Galvani híd tervezése is megkezdődhet, arról pedig az év végégi születik döntés a lakosság és az önkormányzatok bevonásával, hogy a hídhoz kapcsolódó utakat merre vezessék - közölte Fürjes Balázs.

Szólt arról is, hogy április 30-áig közös munkacsoport tekinti át a fővárosi önkormányzat kiadásainak és bevételeinek szerkezetét, a kormány pedig vállalta, hogy addig nem hoz olyan döntést, amely érintené Budapest adóbevételeit.

Fürjes Balázs leszögezte: nincs kormányzati javaslat vagy döntés az iparűzési adó csökkentéséről.

Ez utóbbiról Karácsony Gergely azt mondta, hogy nem sikerült "áttörést" elérniük. Leszögezte: elfogadhatatlan minden olyan döntés, amely csökkenti az önkormányzat saját adóbevételét.

A fővárosi színházak finanszírozásával kapcsolatban Fürjes Balázs reményét fejezte ki, hogy létrejöhet a megállapodás a következő hetekben. A főpolgármester azt mondta: elhárult az akadálya annak, hogy újra tárgyaljon a kormány és a főváros az ügyről.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018