eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Karácsony Gergely főpolgármester (k) a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Változtatnak a Lánchídnál, máshova tennék a római-parti gátat

A Fővárosi Közgyűlés módosította a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, valamint négy közterületnek adott új nevet.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Városháza áttekinti a Lánchíd rekonstrukciójára vonatkozó terveket és a közbeszerzési kiírás feltételeit a beruházás költségeinek csökkentése érdekében. Az előterjesztés szerint új pályázatot írnak ki, várhatóan az Alagút nélkül, kevesebb műszaki átalakítással. Karácsony Gergely főpolgármester a vitában hangsúlyozta: a projekt nem halasztható, a hidat mindenképpen fel kell újítani.

Felidézte: azt, hogy a Lánchíd és az Alagút felújítása ne egy projektben valósuljon meg, a kormány képviselői vetették fel a Fővárosi Közmunkák Tanácsában. Szerinte ez egy helyes felvetés, abban az értelemben, hogy ezt a lehetőséget is meg kell vizsgálni, ugyanis ha mindkét projektre nem elég a pénz, a Lánchíd rekonstrukcióját akkor is el kell kezdeni.

A fideszes Hassay Zsófia azt kezdeményezte, hogy a városvezetés - az eredeti terveknek megfelelően - egyszerre végezze el a Lánchíd és az alagút felújítását. Úgy vélekedett, hogy ha egymás után lesz a két felújítás - ki tudja, mekkora különbséggel -, akkor akár hosszú évekre is blokkolni kellene a környéket.

A főpolgármester viszont hangsúlyozta, hogy több fővárosi nagyberuházáshoz is tízmilliárdos összegek hiányoznak, így ilyen helyzetben nem könnyű újabb forrásokat bevonni.

"Örököltünk 114 milliárd forint adósságot az előző évekből. Három nagyberuházásnál hiányoznak tízmilliárdok, például a Lánchídéból 20 milliárd. A harmadik borítékban ott van az FKF tízmilliárd forintja. Ez van ebben a három borítékban, és nem a nemzetközi közvélemény hergelése, vagy az, hogy fogjuk rá a nemzetközi nagytőkére. Ez nem a mi retorikánk" - tette hozzá Karácsony Gergely.

A közgyűlés szükségesnek tartja, hogy a Lánchíd felújítását követő, a belváros forgalomcsillapítását is szolgáló forgalmi rendi javaslat a budapestiekkel folytatott párbeszéd eredményeként szülessen meg. A képviselők felkérték Karácsony Gergelyt, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretei között folytasson tárgyalásokat a kormánnyal a Lánchíd és az ahhoz kapcsolódó beruházások megvalósításának pénzügyi, műszaki feltételeiről és az ütemezésekről.

Időközben Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren azt írta, a kormány a Lánchíd felújítására hatmilliárd forintot ígért Tarlós Istvánnak - amikor még ő volt a főpolgármester -, és ezt az összeget továbbra is tartja.

Római-parti gát - távolabb a víztől

Az ülésen szó volt a római-parti védekezésről is. Az előterjesztés szerint a Városháza szakítana azzal a korábbi koncepcióval, amely a Duna közvetlen közelébe helyezné a római-parti fő árvízi védvonalat. A döntés értelmében új megvalósíthatósági tanulmány készül a védműre, ami magában foglalja a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon meglévő védmű fejlesztését is.

A határozat szerint a megvalósíthatósági tanulmánynak tartalmaznia kell a különböző nyomvonalakra vonatkozó változatelemzést. A főváros 1,9 milliárd forintot költene megvalósíthatósági tanulmányra, a tervezési folyamat legalább két-három évet vehet igénybe.

A közgyűlés kimondta, hogy széleskörű társadalmi bevonással, közösségi tervezés keretében kívánják megalkotni a Római-part jövőképét és fejlesztési koncepcióját, azzal, hogy

a tervezés keretében az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan foglalkoznak a teljes hullámtér jövőjével.

A heves ellenreakciót kiváltott szmsz-módosítás

Karácsony Gergely javaslatára módosította a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) a Fővárosi Közgyűlés. A főpolgármester kiemelte: a módosítás célja, hogy a korábbinál demokratikusabb működjön a Fővárosi Közgyűlés, továbbá biztosítsák a részvételiséget és az átláthatóságot. A választópolgárok közvetlen részvételének lehetőségét szeretnék bővíteni, továbbá az új szabályzattal jelentős mértékben

kiterjesztik az ellenzék ellenőrzési jogait, például bevezetik a napirend előtti felszólalás lehetőségét

- közölte a főpolgármester. Hangsúlyozta, hogy az szmsz módosítása minden politikai szereplőnek tágítja a mozgásterét és egyúttal a választópolgárokét is.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője ezzel szemben arról beszélt, hogy szerintük az szmsz-tervezet nem biztosítja az alapvető demokratikus jogokat, korlátozza a képviselői jogokat, "erősen autoriter" ülésvezetést tesz lehetővé a főpolgármesternek a közgyűlésben, és több ponton is "szembemegy" az önkormányzati törvénnyel. Láng Zsolt kérte továbbá, hogy az szmsz-ben található határidőket munkanapokban határozzák meg, és ne korlátozzák a napirend elfogadása előtti felszólalások számát.

Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes a vita végén gátlástalannak és álságosnak nevezte a kormánypárti felszólalókat, azt kérdezve tőlük, hol voltak az előző ciklusokban, amikor az ellenzék sem interpellációkat, sem napirend előtti felszólalásokat nem tehetett.

Karácsony Gergely az ülés után elmondta: az szmsz módosítása növeli az átláthatóságot, hiszen megszünteti azt a gyakorlatot, hogy a képviselőknek a közgyűlés ülésen kiosztott előterjesztésekről kelljen vitatkozniuk. Még a legsürgősebb esetben is a közgyűlés előtt legalább két nappal az előterjesztéseknek el kell készülniük - közölte. Arról is beszélt, hogy nincs olyan pontja az új szmsz-nek, amely jogosítványokat venne el bárkitől, vagy bővítené a főpolgármester lehetőségeit a döntéshozatalban.

A városvezetés az előterjesztéshez befogadta a Fidesz-KDNP több módosító javaslatát is.

Négy közterület kapott új nevet

A képviselők egyhangú döntése a III. kerületben két, eddig névtelen közterületet érint. A Vörösvári úti rendelő mögötti sétány Dr. Schultheisz Frigyes (1929-1998) óbudai körorvos nevét veszi fel, míg a Dózsa György utca egyik része a Somogyi József köz nevet viseli ezentúl, emléket állítva a kerületben élő és dolgozó Kossuth-díjas szobrászművésznek.

A X. kerületben a Gyógyszergyári utca egy részét nevezték át Orbán István utcára, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. korábbi vezérigazgatója előtt tisztelegve.

A XII. kerületben pedig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézethez vezető Pihenő út neve változott Korányi Frigyes útra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×