eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Újabb témában feszült egymásnak a kormány és a főváros

Négy színházat venne át Budapest vezetése - írta Facebook-oldalán a főpolgármester. A közgyűlés szerdán szavaz a Szabad Tér Színház vezetői pályázatáról is - ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely ultimátumot adott a városvezetésnek.

Hosszú posztban írt Karácsony Gergely főpolgármester arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán szavaz Budapest idei költségvetéséről, azon belül a színházaknak járó pénzről is. Mint ismert, a fideszes kormánytöbbség egy új törvénnyel 2019 decemberben átalakította a teátrumok finanszírozásának rendszerét, és az állami támogatásért cserébe nagyobb befolyást szerez az intézmények fölött. Mindezt a Gothár-üggyel indokolták.

Akkor tüntetést tartottak a budapesti Madách téren, amelyen Karácsony Gergely is megjelent, és most emlékeztetett: akkor azt ígérte, megvédik a színházakat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát (a veszélyeztetést egyébként a kormányzat tagadta). Most részletezte, hogy ezt hogyan képzelik el - hozzátéve, hogy meglehetősen szűkös Budapest költségvetése. "Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban. A vállalás betartása tehát nem veszélyeztetheti a város működőképességét" - írta a Facebookon a főpolgármester, majd felsorolt öt pontot, amik mentén a kormányzattal tárgyaltak.

Ezek között szerepel, hogy

  • minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad,
  • a művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat pedig tisztán önkormányzati finanszírozásba vonják, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.
  • Ezeken kívül lesznek állami, valamint vegyes (állami és önkormányzati) finanszírozású színházak is.
  • A független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal kell a főváros szerint biztosítani, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják, és a fővárosi művészek esetén pedig ennek a támogatásnak az elosztásáról a főváros által jelölt kuratórium dönt elvszerű módon.
  • A fővárosi Szabad Tér Színházat - amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín, továbbá a Budapesti Nyári Fesztivált is megszervezi -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetik tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné teszik, ehhez igazítják a cég jogi státuszát és működtetését.

Az utolsó ponttal, illetve azzal kapcsolatban, hogy a Szabad Tér Színház vezetőjéről szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón kijelentette: ha, ahogy az a közgyűlési előterjesztésben szerepel, hogy nem az eddigi vezetőt kívánják megbízni az igazgatói feladatokkal, hanem a javaslat szerint Benkő Nórát, akkor

az állam felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalást.

Ez esetben a főváros tarthatná fenn maga a színházait - tette hozzá a miniszter.

"A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat semmibe veszi a szakmai bizottság álláspontját. A színházművészeti bizottságnak három politikához köthető személy, Tóth József szocialista polgármester, Hassay Zsófia fideszes fővárosi képviselő, valamint Fülöp Péter, az Emmi képviselője mellett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, valamint két Kossuth-díjas előadóművész, Márton Éva és Zsuráfszky Zoltán, illetve a munkavállalók részéről Mádi Zoltán tagja" - fejtette ki a miniszter.

Leszögezte, hogy Bán Teodóra általános megelégedésre vezette az elmúlt években a Szabad Tér Színházat, politikai elfogultsággal, befolyással soha nem vádolták tevékenységét.

"A főpolgármester eddigi nyilatkozatai és ígéretei ellentétesek azzal, amit most ő saját aláírásával a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett. Eddig a Főváros és a kormány egyetértett abban, hogy a szakmai bizottság véleményét figyelembe vesszük. A kormánynak a fővárosi színházak működtetésével kapcsolatban semmilyen kötelezettsége nincsen, a további tárgyalások feltétele, hogy Karácsony Gergely állja a szavát, a szélsőbaloldali nyomás ellenére" - jegyezte meg Gulyás Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön ülésezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője hozzátette: a budapesti színházak összfinanszírozása tavaly mintegy 7 milliárd forint volt, míg most 2,2 milliárd szerepel a Főváros költségvetésében erre a célra. "Egyre bizonytalanabbá válik, valójában ki irányítja a fővárost, a nyilatkozatokból egyértelműen átjön, hogy Budapestet nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc vezeti".

A frakcióvezető felsorolta, hogy a nyilvánossá vált 2020-as fővárosi büdzsé alapján az Örkény Színház 182 millióból gazdálkodhat a tavalyi 675 millió helyett (ebből a magyar állam 477 milliót biztosított), a Vígszínház esetében 1,8 milliárdról csökken 413 millióra az összeg, a Katona József Színháznál 886 millióból lett 167 millió forint. "Tisztán látszik, hogy a kormánytól kapott pénz nélkül nem lehet működtetni a jelenlegi színházi rendszert".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×