eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Túl jó üzlet az olíva, csalnak is vele

A kábítószer után a legjobb üzlet az élelmiszer-hamítás, az Európai Bizottság most az olívaolajjal kapcsolatos visszaélésekre figyelmeztet.

Az Európai Unió a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, exportőrje és fogyasztója, az olívaolajjal azonban – más élelmiszertermékekhez viszonyított magas gazdasági értéke miatt – előfordulhatnak minőségi gondok, sőt csalnak is vele - írta a Napi.hu az Európai Bizottság jelentésére hivatkozva. Az Unióban zajlik a világ olívaolaj-termelésének 69 százaléka, és bár a közösség önellátó, jelentős az exportja mellett a behozatala is.

A portál szerint az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy bár szigorú termelési, előállítási, minőségellenőrzési, címkézési szabályok vonatkoznak a közösség olívabogyó- és olívaolaj-kereskedelmére, épp az eredetvédelem és a fogyasztói jogok biztosításának érdekében, azonban ennek megbízhatósága a tagállami ellenőrzéseken múlik.

Itt pedig akadnak eltérések, nem minden termelő országban egyforma hatékonyságú a szabályok betartása, betartatása.

A fogyasztók megtévesztésének tipikus esete például, hogy a szűz olívaolajat extraszűz olívaolajként, vagy más növényi olajokkal keverve (napraforgó, kukorica, pálma, repce) "olívaolajként" értékesítik.

Az EU-ban egyébként a teljes termelés 99 százaléka négy tagállamra koncentrálódik. Spanyolország az első 63 százalékkal - ez az elmúlt három évben átlagosan évi 1,3 millió tonnát jelentett -, míg Olaszországban 17, Görögországban 14 Portugáliában pedig 5 százalékát állítják elő az uniós termelésnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×