eur:
394.22
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels.com

Eddig nem látott számok jöttek ki a csokról

A négy éves családi otthonteremtési kedvezmény eddig 100 ezer családot serkentett nagy döntésre.

Összesítette a négy éves csok eddigi számait a Portfolio. A cikkből kiderül, 100 ezer család vette fel eddig a csokot, 318 milliárd forint értékben. A felvett összeg 60 százaléka, 192 milliárd forint mindössze 20 ezer, legalább három gyermeket vállaló családnál összpontosult. A legnagyobb kedvezményezettek jelentős része valószínűleg már eleve rendelkezett három gyermekkel.

A Magyar Nemzeti Bank által a lap rendelkezésére bocsátott statisztikák azt mutatják, hogy időben a csok népszerűsége csökkent: a 2018-as 27 ezer után tavaly 24 ezer támogatási szerződést kötöttek. 2016 után ez lett a második „leggyengébb” év.

Mivel a támogatási összegek nem változtak az elmúlt négy évben, a darabszám szerinti csökkenés az igénybe vett összegre is kihatott: a 2018-as 84 milliárd után tavaly 80 milliárd forintnyi csokszerződést kötöttek a hitelintézeteknél.

Látszik az is, hogy

fokozatosan csökken a használt lakások aránya, de darabszám szerint ezek képviselik a 2016 eleje óta felvett támogatások kétharmadát.

Fokozatosan nő az újlakás-vásárlások aránya és stagnál a lakásépítéseké. A felvett 318 milliárd forintnyi összegből csak 96 milliárd, vagyis 30 százalék ment használt lakások vásárlására, ezzel szemben a lakásépítések aránya 42 százalék, az újlakás-vásárlásoké 27 százalék volt.

A lakáspiachoz és a lakáshitelezéshez hasonlóan a csok is mutat némi szezonalitást, jellemzően az 1. negyedév a leggyengébb, a harmadik vagy a negyedik negyedév pedig a legerősebb, tavaly az év vége volt a legerősebb.

Az érintett bankok felerészben az OTP, ötödrészben a Takarék.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×