INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

aréna

pletser tamás

olaj

gáz

kína

Peking, 2015. október 7.Járművek araszolnak sűrű szmogban Pekingben, ahol meghaladta az egészségügyi határértéket a levegőszennyezés mértéke 2015. október 7-én. (MTI/EPA/Vu Hung)

Elemző: Kína nem fogja komolyan venni a környezetvédelmet, amíg Amerika sem

Infostart / InfoRádió

A téli időszak ellenére bőséges a gázkészlet Európában, és idén kedvező gázárakra lehet számítani - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás a világ legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátóiról és filozófiájukról is beszélt.

A téli időszak ellenére bőséges a gázkészlet Európában, és idén kedvező gázárakra lehet számítani – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás az ilyenkor jellemző 50-60 százalékos tárolói töltöttségi szinttel állította szembe a jelenlegi értékeket.

"A magyar tárolónál 83,6 százalékos a töltöttség, ami a dátumhoz viszonyítva rendkívül magas arány. A jelenlegi gázár az 11 euró megawattóránként" - árulta el.

Ilyen körülmények között gyakorlatilag

mindegy, hogy az ország a betározott gázt használja, vagy vásárolja az energiahordozót.

"Paritásban van szinte a dolog, a nyár folyamán 8-10 euró között is voltak árak, most viszont az árak szintén leestek egy 10 euró szintre, így nincs akkora megtakarítás. A mostani tél ráadásul melegebb az átlagnál Európában, így nincs akkora fogyasztás, ez szintén lenyomja az árakat" - mutatott rá.

Pletser Tamás azt mondta, hogy a jelenlegi gáztarifa kedvez a fogyasztóknak, hiszen az ár mindössze fele az elmúlt tíz év átlagának, és továbbra is erősen kínálati piac van, ezért egy-két évig még várhatóan nem kell búcsút mondani az olcsó gáznak.

Kínáról szólva elmondta, a világ egyik legjelentősebb károsanyag-kibocsátója, ám szén-dioxid-szennyezés tekintetében globális szinten komoly lemaradásban van az Amerikai Egyesült Államokhoz képest. Pletser Tamás felhívta a figyelmet, hogy Kína kőszén elégetéséből nyeri energiaszükségletének 80 százalékát.

"Csak a kínai kőszénalapú áramtermelő kapacitás 42 óra alatt termelne annyi elektromos energiát, amit egész évben felhasznál Magyarország."

De Kína szeretné csökkenteni ezt a domináns kőszénpozícióját – magyarázza a szakértő.

"Hosszú távú tervük 60 százalék, vagyis a kőszén megmaradna domináns energiahordozónak."

Miközben próbálják korszerűsíteni meglévő kőszén alapú erőműveiket a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében – mondja Pletser Tamás, hozzátéve, hogy Kínában azonban egyelőre úgy gondolják, hogy történelmi léptékben komoly lemaradásban vannak a szén-dioxid-szennyezés területén.

"A világon eddig kibocsátott összes szén-dioxid negyede az Egyesült Államokból származik.

Kína még csak egy számjegyű. Amíg ez így van, Kínánál nincs ilyen prioritás."

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mindezek mellett Kínában fontos szemponttá vált a környezetvédelem, olyannyira, hogy a legutóbbi pártkongresszuson fő feadatként tűzték ki Kína megtisztítását.

Alább a teljes beszélgetést meghallgathatja, megtekintheti.

Pletser Tamás - Aréna, 1. rész
 
Pletser Tamás - Aréna, 2. rész
 

Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hung
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018