eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Peking, 2015. október 7.Járművek araszolnak sűrű szmogban Pekingben, ahol meghaladta az egészségügyi határértéket a levegőszennyezés mértéke 2015. október 7-én. (MTI/EPA/Vu Hung)
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hung

Elemző: Kína nem fogja komolyan venni a környezetvédelmet, amíg Amerika sem

A téli időszak ellenére bőséges a gázkészlet Európában, és idén kedvező gázárakra lehet számítani - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás a világ legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátóiról és filozófiájukról is beszélt.

A téli időszak ellenére bőséges a gázkészlet Európában, és idén kedvező gázárakra lehet számítani – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás az ilyenkor jellemző 50-60 százalékos tárolói töltöttségi szinttel állította szembe a jelenlegi értékeket.

"A magyar tárolónál 83,6 százalékos a töltöttség, ami a dátumhoz viszonyítva rendkívül magas arány. A jelenlegi gázár az 11 euró megawattóránként" - árulta el.

Ilyen körülmények között gyakorlatilag

mindegy, hogy az ország a betározott gázt használja, vagy vásárolja az energiahordozót.

"Paritásban van szinte a dolog, a nyár folyamán 8-10 euró között is voltak árak, most viszont az árak szintén leestek egy 10 euró szintre, így nincs akkora megtakarítás. A mostani tél ráadásul melegebb az átlagnál Európában, így nincs akkora fogyasztás, ez szintén lenyomja az árakat" - mutatott rá.

Pletser Tamás azt mondta, hogy a jelenlegi gáztarifa kedvez a fogyasztóknak, hiszen az ár mindössze fele az elmúlt tíz év átlagának, és továbbra is erősen kínálati piac van, ezért egy-két évig még várhatóan nem kell búcsút mondani az olcsó gáznak.

Kínáról szólva elmondta, a világ egyik legjelentősebb károsanyag-kibocsátója, ám szén-dioxid-szennyezés tekintetében globális szinten komoly lemaradásban van az Amerikai Egyesült Államokhoz képest. Pletser Tamás felhívta a figyelmet, hogy Kína kőszén elégetéséből nyeri energiaszükségletének 80 százalékát.

"Csak a kínai kőszénalapú áramtermelő kapacitás 42 óra alatt termelne annyi elektromos energiát, amit egész évben felhasznál Magyarország."

De Kína szeretné csökkenteni ezt a domináns kőszénpozícióját – magyarázza a szakértő.

"Hosszú távú tervük 60 százalék, vagyis a kőszén megmaradna domináns energiahordozónak."

Miközben próbálják korszerűsíteni meglévő kőszén alapú erőműveiket a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében – mondja Pletser Tamás, hozzátéve, hogy Kínában azonban egyelőre úgy gondolják, hogy történelmi léptékben komoly lemaradásban vannak a szén-dioxid-szennyezés területén.

"A világon eddig kibocsátott összes szén-dioxid negyede az Egyesült Államokból származik.

Kína még csak egy számjegyű. Amíg ez így van, Kínánál nincs ilyen prioritás."

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mindezek mellett Kínában fontos szemponttá vált a környezetvédelem, olyannyira, hogy a legutóbbi pártkongresszuson fő feadatként tűzték ki Kína megtisztítását.

Alább a teljes beszélgetést meghallgathatja, megtekintheti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×