INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

műanyag

csomagolás

klímavédelem

orbán viktor

műanyag zacskó

Műanyag zacskóval a fején megy egy nő a szakadó esőben Berlinben 2019. augusztus 2-án.

Drasztikus intézkedéseket jelentett be a magyar kormány

Infostart

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány klímavédelmi akciótervet dolgoz ki, a műanyag csomagolás kivezetésének ügye is szerepelni fog a programban. A műanyag zacskók eddigi magyarországi történetéről készített összeállítást az InfoRádió.

Betilthatja a kormány a műanyag csomagolóanyagokat, többek között ezt mondta a miniszterelnök az évadnyitó kormányinfón csütörtökön.

Irak, a migráció, az egészségügy és a gazdasági kilátások mellett a klímaváltozásra adandó magyar kormányzati választ említette Orbán Viktor a csütörtöki évnyitó kormányinfón azon témák között, amelyek most a kabinet szerint a leginkább fajsúlyosak.

Mint beszámolt róla, az éghajlatváltozási cselekvési tervet jóváhagyták a szerdai kormányülésen, ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken bemutatta.

Orbán Viktor leszögezte, a Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb változás esetén is fenntartható maradjon;

a változáshoz tervszerűen kell alkalmazkodni, és ezt meg is kell kezdeni, az ivóvízkészlettel kapcsolatos szükséges döntéseket meghozva.

Az energiagazdálkodással összefüggésben elmondta, a világon 21 ország tud úgy növekedni, hogy a szén-dioxid-kibocsátása csökken, Magyarország pedig ezek közé tartozik, vagyis "a klímabajnokság élmezőnyéhez tartozunk".

2018 szeptemberében az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslatot fogalmazott meg, amely jelentős szigorítást tervezett az egyszerhaszálatos műanyagok termékdíja terén és előirányozták, hogy 2021. január 1-től teljesen betiltanák Magyorországon a nejlonzacskókat.

A törvénytervezet nyilvánosságra kerülése után valamennyi gyártó, feldolgozó, kereskedelmi szakmai szervezet tiltakozott a műanyag zacskók termékdíj emelése és 2021-es kivezetése ellen. Az idő rövidségére, a csomagolásgyártási kapacitás hiányosságaira és higiéniai szempontokra hivatkoztak. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is nyilatkozott erről az InfoRádiónak.

A törvényjavaslatot visszavonták, Magyarországon nem vezették be a környezetvédelmi intézkedéseket. Azonban 2019 májusában egy irányelvet fogadott el az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa bizonyos egyszer használatos műanyagok használatáról.

2020 január 9-én, az év első kormányinfóján, amelyet kivételesen a miniszterelnök tartott

Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány klímavédelmi akciótervet dolgoz ki, amelyet februárban fognak elfogadni. Ebben néhány elem biztosan szerepelni fog, köztük a nejlonzacskó kivezetésének ügye is.

A lakossági igény már évek óta egyértelmű az egyszer használatos műanyag zacskók kivezetésére – mutatott rá egy novemberben készült, országos reprezentatív felmérés eredményére hivatkozva Perger András a Greenpeace klíma és energiakampány vezetője.

Átlagosan 20 percig használják a fogyasztók a vékony, boltokban szakítható nejlonzacskókat, miközben 400 év alatt bomlik csak le az anyaguk és ezek a vékony műanyag zacskók nem is újrahasznosíthatóak. Felaprózódni azonban felaprózódnak és mikroműanyagként bekerülnek a vizekbe, levegőbe.

A WWF friss felmérése alapján egy emberöltő alatt 20 kg mikroműanyagot fogyaszt el az ember.

Évente annyit, mintha megennénk egy plasztikkártyát. A világ számos pontján betiltották már a műanyagzacskók használatát például a szomszédos Ausztriában is, de Franciaországban, Ruandában, Kenyában, Tanzániában, a Galapagos-szigeteken január elsejétől pedig Thaiföldön is meghozták az intézkedést.

Nyitókép: Omer Messinger
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018