INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

műanyag zacskó

betiltás

környezetvédelem

kereskedelem

Pékáru között válogat egy férfi a gyáli Tip-top vegyesboltban 2013. július 8-án.

Drasztikus változtatást tervez a kormányzat a műanyagszemét ellen

Infostart / InfoRádió

A szakmai szervezetek tiltakoznak a műanyag zacskók termékdíjának emelése és a zacskók 2021-re tervezett kivezetése ellen. Íme a minisztériumi terv és a szakma ellenérvei.

Kétlépcsős tiltásban gondolkodik az Innovációs és Technológiai Minisztérium: 2019 július elsejétől megnövelnék az eldobható műanyag zacskók és más egyszer használatos műanyagok termékdíját, 2021. január 1-től pedig teljesen betiltanák azokat. (A nagyon könnyű és könnyű műanyag zacskók alatt a klasszikus vásárlótéri letéphető zacskókat, valamint az úgynevezett csíkos szatyrokat kell érteni. Egyszer használatos termékek például az eldobható műanyag edények, evőeszközök, szívószálak, keverőpálcák.)

A nagyobb, műanyag, tartósabb bevásárlótáskák esetében át akar térni a kormányzat egy forintalapú díjtételre, úgy, hogy az ne a vásárlók terheit növelje, hanem ezen termékek 2021-gyel lezáruló kivezetését indítsa meg - mondta az InfoRádióban Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

A lakosságot és a kereskedelmet is arra akarják ösztönözni, hogy helyettesítő termékeket használjon a lakosság és a kereskedelem ezen zacskók helyett. Ezzel a szabályozással egyébként Magyarország "megelőzné" Európát".

Példaként említette azt a nyugat-európai gyakorlatot, amely szerint a bevásárlókocsikra kosarakat helyeztek, ezekbe lehet válogatni a zöldségeket-gyümölcsöket, majd fizetés után a saját kosarukba, textiltáskájukba helyezhetik azokat a vevők.

Vannak alternatívák az egyszer használatos termékekre is, például a lebomló műanyagból készülő szívószálak vagy a műanyag- helyett papírközepű fültisztító pálcikák.

A túl szűk határidőt tartják az egyik gondnak

Valamennyi gyártó, feldolgozó, kereskedelmi szakmai szervezet tiltakozik a műanyag zacskók termékdíjának emelése és 2021-es kivezetése ellen. Az idő rövidségére, a csomagolásgyártási kapacitás hiányosságaira és higiéniai szempontokra hivatkoznak.

A kormány hulladékgazdálkodási célkitűzéseit helyesnek tartják, de bizonyos részkérdésekben vita alakult ki annak a szakminisztériumi előterjesztésnek a kapcsán, ami megjelent a kormány honlapján - fejtette ki az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte, ha az intézkedést ebben a formájában vezetnék be, az aránytalanul nagy terhet róna a vállalkozásokra.

"Nemcsak a kereskedőkről van szó, hanem a csomagolóanyag-iparról, a feldolgozókról, gyártókról és beszállítókról, továbbá nemcsak az élelmiszeriparban, hanem más területeken is"

- sorolta az érintettek körét a főtitkár.

Kiemelte azt is, hogy a termékdíjak – egy csoportjának – forintosításával a kisvállalkozások elveszítik a ma még kedvező átalányfizetési lehetőséget. "Jelentős díjelemlés irányzott elő a szakminisztérium,

a termékpálya egyetlen szereplője sem tudja ezt lenyelni, valamilyen módon a fogyasztói árakban meg fog jelenni"

– vélekedett Vámos György.

Különösen a könnyű zacskók kiváltásánál lát nehézségeket a higiéniai előírások miatt. "Ha például a vásárló belepakol egy általa hozott koszos zacskóba, aztán meggondolja magát, visszateszi az árut polcra, az esetleg sérült/szennyeződött áru utána a bolt problémája lesz. Tekintettel kell lenni a fogyasztóvédelmi, élelmiszer-higiéniai és egészségügyi előírásokra, valamint az áruvédelemre is" - hangsúlyozta a főtitkár.

Még egy kellemetlen "mellékhatásról" beszélt: "Lehet, hogy a piaci szereplők arra jutnak, hogy ha a boltban kevesebb csomagolóanyagot lehet majd találni, akkor a gyártók, beszállítók maguk fognak több csomagolóanyagot használni, például az almát nagyobb arányban fogják előre csomagolni".

A szervezet további szakmai egyeztetéseket szeretne és a felkészülési idő meghosszabbítását javasolja.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Kereskedők a zacskótilalom ellen
 
Kormányzati tervek
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018