eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők léggömbjei London belvárosában 2018. december 10-én. Theresa May brit miniszterelnök soron kívül tartott parlamenti felszólalásában bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz  a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Fóris György: a 2020-as év az Európai Unió egységpróbája lehet

Több, húsba vágó pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatot kell rendeznie az Európai Uniónak ebben az évben. A Bruxinfo elemzője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában ezek között említette a 2021-től hatályos hétéves költségvetést, valamint a brexit utáni brit viszonyt.

Az Európai Unió költségvetése mindig az idegeket borzoló, a feszültségeket élező, országokat és politikusokat szembefordító gyakorlat volt, de idén ez fokozottan igaz lesz - vélekedett az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Fóris György, a Bruxinfo elemzője.

"Van egy válság utáni, részben válság közbeni, ugrásra kész, feszült lelkiállapot, sok esetben bizalomromlás, sok esetben retorikai eszkaláció. Közben a helyzet tényleg nehezebb lett: a britek kilépnek az unióból, a torta kisebb lesz, kevesebb pénzből kell tudni látszólag többet csinálni. Ebben a helyzetben a késhegyig menő vita sokkal nehezebbé teszi a megállapodást" - fogalmazott Fóris György.

Az elemző szerint egy ilyen költségvetési ciklus kitárgyalása másfél-két évig tart, az elején egy egyéves, felszínes üzengetési időszakkal, majd később látszik, milyen irányba mozdulnak el a dolgok.

"Vannak kohéziót támogató országok, vannak a nettó befizetők érdekeit védők, az ő vitájukról van szó"

- foglalta össze.

Az aktuális helyzetre rátérve úgy fogalmazott: a tavalyi tárgyalások úgy értek véget, hogy mindkét fél "beásta" magát, a másik fél javaslatát elvetve, viszont az idő fogy, a tárgyalásokat be kell tudni fejezni, ha azt akarják, hogy 2021-től megkezdődjön az új ciklus, de "nagyon durva vitákra van kilátás".

Szerinte

a brexitfolyamat az elmúlt három évben uniós szempontból attól volt hangos, hogy az európai országok hangoztatták egységüket,

hiába a brit megbontási kísérletek, időnként próbáltak kétoldalú kapcsolatot találni egyes tagországokkal.

"Az egység fennmaradt a brit területen élő uniós állampolgárok érdekeinek védelme, a brit költségvetési kötelezettségek teljesítése vagy az ír határ ügyének megítélése mentén is. De emögött nem is volt az egyes államok számára érvényes egyéni érdek, az íreket kivéve. Messze nem volt eddig annyira szétziláló az állapot, mint ami az idén jön létre négy-öt hónap alatt több száz kereskedelmi területen" - figyelmeztetett Fóris György, példaként említve, hogy vannak EU-tagállamok, amelyek számára az agrárexport fontos, és vannak, amelyek számára a halászat vagy az autóeladás.

A kulcs szerinte az lesz, hogy a kompromisszum tető alá hozható-e 4-5 hónap alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×