eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A MÁV-Start Zrt. első húsz új generációs InterCity-kocsijának egyike a szolnoki Vasúti Járműjavítási Telephelyen 2019. július 30-án. A sajátgyártású, nemzetközi forgalomra is alkalmas járművek 200 kilométer per órás sebességgel tudnak közlekedni a pályán.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Hetven újabb korszerű IC-kocsit gyárthat a MÁV

Kétszer 15 milliárd forintot kap idén az államtól a MÁV korszerű vasúti kocsik gyártására.

Két ütemben újabb 70, nemzetközi forgalomban is használható IC+ vasúti személyvagon gyártását rendelte meg a kormány egy múlt év végi kormányhatározattal, amely célként a vasúti személyszállítás ellátását biztosító járműpark fejlesztését, illetve a közszolgáltatás színvonalának javítását jelöli meg.

Az első 35 kocsira január 15-éig biztosítják a szükséges 15,3 milliárd forintot, majd június 30-áig érkezik meg az újabb 15 milliárd forint a MÁV-Start járműgyártási programjához.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója még szeptemberben az Inforádió Aréna című műsorában azt modta,

míg egy régi kocsi felszerelése légkondícionálóval, elektronikus ajtóval és zártrendszerű vécével nagyjából 80 millióba kerül, addig a teljesen új, 200 kilométer/órás sebességre levizsgáztatott IC+ kocsik ára 430 millió forint.

Azt mondta, a magyar államnak mint tulajdonosnak kellett döntést hoznia arról, hogy befektet-e a következő 30-40 évbe, vagy 20-30 éves szerelvényeket újítgat fel a MÁV. "Azt gondolom, bizonyított a MÁV Start és a szolnoki egység, mert bár kicsit lassan haladt az új IC+ gyártása - hiszen újra meg kell tanulni vasúti gépet gyártani -, de a nyár végére elkészültek a kocsik, és már az utasok is használják őket" - mondta Homolya Róbert.

A Közlekedő Tömeg Egyesület vezetője, Szalay Áron szerint fontos a vasúti kocsik átlagéletkorának csökkentése, az IC+ kocsik szolnoki gyártását azonban nem tartják jó iránynak. Úgy vélik, "a MÁV Start szolnoki járműjavítója alapvetően a járművek karbantartására, javítására való hely, és azzal, hogy itt gyártják az új IC+ kocsikat, elvonják a pénzt, a kapacitást és a munkaerőt az alapvető javítási feladatokról.

Ezért állnak néha éveket javításra várva egyébként viszonylag korszerű személykocsik és mozdonyok".

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint ennek ellenére lassan halad a kocsik gyártása, ráadásul - meglátásuk szerint – a minőségük sem kifogástalan. Szalay Áron egyebek közt a burkolatok egyenetlenségeit, illetve az illesztések pontatlanságát említette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×