INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

aréna

dénes ferenc

sportfinanszírozás

A magyar csapat játékosai, miután 31-29-re győztek a román válogatott ellen a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének negyedik fordulójában játszott Magyarország - Románia mérkőzésen Nancyban, a Jean Weille Sportközpontban 2018. december 12-én.

Dénes Ferenc sportközgazdász: esetleges a magyar sport, rengeteg pénzzel a háta mögött

Infostart / InfoRádió

A sportközgadász piaci alapúvá tenné a jelenlegi központi irányítás alatt álló magyar sportfinanszírozást. Szerinte ez év végén vonható meg a második és a harmadik Orbán-kormány sportpolitikájának mérlege. Dénes Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

A 2010 végén, 2011 elején indult sportfejlesztési program hamarosan tíz éves lesz, azt már lehet majd értékelni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az első Orbán-kormány sportügyekért felelős helyettes államtitkára.

Szerinte

jelenleg arról kellene beszélni, hogy a tokiói olimpián meglesz-e a kézilabdás nők dobogós helye, ezzel szemben most azon izgulunk, hogy egyáltalán kijutnak-e

az ötkarikás játékokra.

"Szerintem kint leszünk, és még így is meglehet az érem, mert a magyar sport ennyire esetlegesen mozog jelenleg, rengeteg pénzzel a háta mögött. Rendkívül esetlegesek és bizonytalanok a kimenetek abból a szempontból, hogy jól megyünk vagy sem. A forrásokkal nem tudunk mit kezdeni.

Dénes Ferenc sportközgazdász úgy véli, idén ősszel számot kellene vetni a közpénzek elmúlt 10 éves sportcélú felhasználásáról.

"A futball-Eb és a tokiói olimpia meghatározó lehet. Tegyük fel, 10 aranyérmet szerzünk Tokióban, ebből 8 olyan volna, amely már a jelenlegi fejlesztési program, illetve a tao részese volt.

Ha nem jön össze ez az éremtermés, akkor felvetődhet majd a kérdés, mire költöttük el a pénzt. Van futball-Eb-nk, van csodálatos stadionunk, a magyar válogatottnak ott kell lennie.

Ne beszéljünk mellé! Nagyon jók vagyunk abban, hogy valami ezért, azért meg amazért nem sikerült."

A szakember hozzátette: a magyar sportban jelentőssé vált a központi irányítás, a magyar sport "államosítása" zajlik.

"A decemberi kormányrendeletek, határozatok egyértelmű irányt mutattak: emlékeztetnék arra, hogy a sportakadémiák új rendszerét a miniszterelnök a sportági szövetségek és a Magyar Olimpiai Bizottság helyett Kásler Miklós miniszterre bízta, tőle várjuk azt, hogy megújítsa, új pályára állítsa a sportakadémiai rendszert.

Vélhetően a miniszterelnök elégedetlen, és politikai megoldást akar

ebben a dologban"

- véli Dénes Ferenc, aki felhívta a figyelmet a két ünnep közötti "pénzosztásra" is, amikor közvetlenül juttattak állami forrásokat egyéni sportolók felkészülésére.

"Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a magyar kormány a saját kezébe akarja venni a történéseket. Most már nemcsak elvi, stratégiai, strukturális megalapozó szinten, hanem konkrét működési szinten is."

A korábbi politikus emlékeztetett arra is, hogy 1999-ben arra törekedtek, hogy piaci alapú legyen a magyar sport támogatása.

"Ma Magyarországon gyakorlatilag a sportpiac eltűnt, most egy egyértelmű központosításban gondolkodik a kormány, aminek vannak hagyományai bőven, csak a gyakorlatát kell kifejleszteni. A központosított rendszert is hatékonyan kell tudni működtetni,

a túl sok pénzt nem tudja hatékonyan felszívni a rendszer, ami irritálja a társadalom egy részét, és frusztrálja azt a közösséget is, aminek az lenne a dolga, hogy a pénzeket hatékonyan használja fel.

Szerintem piacgazdaság kellene, nem pedig központosított állami rendszer."

Alább a teljes interjút megtekintheti, meghallgathatja.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Dénes Ferenc - Aréna, 1. rész
 
Dénes Ferenc - Aréna, 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018