eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Váratlan folyamat indult el a sikerágazatban

Nagyon pörög a turizmus az év végén is. A több szakmai szervezet képviseletében nyilatkozó szakértő trendfordulót lát a munkaerőpiacon.

A turizmusban érdekelt cégeknél továbbra is több ezer dolgozó hiányzik, de ez a várhatóan rekordforgalmú téli szezon előtt nem okoz akkora problémát, mint nyáron. Télen ugyanis kevesebb szezonális cég van a piacon, és az élménylehetőségekből is több van nyáron, ezért a munkaadók a meglévő állománnyal könnyebben kalkulálhatnak – mondta a Magyar Nemzetnek Hülvely István, aki a Hunguest Hotels vezetése mellett a turizmus-vendéglátás ágazati párbeszédbizottság társelnöke, a munkaadókat tömörítő Vimosz alelnöke, a szállodaszövetség választmányának és ügyvezetésének tagja és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványának kurátora.

2019 várhatóan rekordot hoz a turizmusban, és a január is erősnek ígérkezik. Sok külföldi turista érkezik a fővárosba, és a divatossá vált szállodai karácsonyozáskor a lakosság többet költhet.

Hülvely István szerint megfigyelhető az is, hogy egyre több szakképzett, fiatalabb, vagy aktív éveiben járó munkavállaló tér haza a szálloda- és vendéglátóiparba. Egyelőre főként a középvezetői szinteken jelentkeznek a külföldön tapasztalatot szerzők. Példaként említette, hogy idén tért már vissza konyhafőnök Svájcból, valamint már többen jöttek haza angliai vendéglátóhelyekről is. Ennek két fő oka van:

  • az ágazat jó, kiszámítható teljesítménye, valamint
  • a fizetések emelkedése.

Középvezetői szinten a magyar piac ma már akár nettó 1500-2000 euró körül is megfizeti a dolgozókat, ez már versenyképes a nyugati szállodaipar béreivel. A külföldi tapasztalattal megerősített magyar szaktudás hamarabb megtalálja hazafelé az utat – fejtette ki.

Azonban üres álláshelyek továbbra is vannak: egész évben

hiányoznak többek között a mosogatók, a felszolgálók, a takarítók,

noha utóbbiakat bruttó 149 ezer és 400 ezer forint közötti összeggel fizetik meg, és egyre több helyen juttatásokkal igyekeznek megtartani a dolgozókat.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×