INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

kávé

kiskereskedelem

tőzsde

kereskedelem

drágulás

Nyers és pörkölt kávészemek mára a gasztronómia, vendéglátás és a társasági élet nélkülözhetetlen kelléke a kávé, fekete kávé, eszpresszó kávé. Magyarország a kávé fogyasztás nemzetközi összevetésében a 44. helyen áll. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Durván megy föl a kávé ára

Az idén átlagosan 10 százalékkal emelkedett a kávé átlagára a világ árutőzsdéin, az azonban egyelőre megjósolhatatlan, hogy a következő szezonra prognosztizált áremelkedés mennyire jelenik majd meg a kiskereskedelmi árakban – mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Nemrégiben tette közzé a Nemzetközi Kávészövetség (ICO) a jövő évi előrejelzését, amiben a kávé drágulását vetítik előre, visszavezetve arra, hogy míg a termelők kevesebb kávét tudtak előállítani, addig a fogyasztás folyamatosan növekszik. Számításaik szerint akár félmillió zsákkal kevesebb is teremhetett, mint amennyire szükség lenne a következő évben – ismertette Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Egy zsák körülbelül 60 kilogramm kávé, vagyis egy 30 ezer tonnás hiányról lehet szó

– ehhez azonban meg kell jegyezni – hívta föl a figyelmet a szakember –, hogy az előző három évben többlet volt a kávétermesztésben, így azért nem arra kell készülni, hogy a következő évben nem lehet majd kávét kapni,

a hiány miatt azonban „felpattanhat kicsit” a kávé ára.

Az áremelkedés elsősorban a termelői árakra vonatkozhat, illetve arra, hogy a világpiacon milyen áron fognak a kávéval kereskedni, elsősorban az arabica és a Brazíliából származók esetében, tette hozzá Török Lajos.

Az ICO által előrejelzett kávémennyiség mind az árupiacra kerül, de ettől különválik az, hogy a tőzsdén hogyan spekulálnak, mert ott inkább csak a kávé árára "fogadnak". A keresleti és kínálati különbözetek azonban mindenképp meg fognak látszani a kereskedelmi árakban.

A kiskereskedelmi árak változásának mértékét és ütemét nehezen lehet megjósolni, hiszen egyes nagykereskedők előre bevásárolhattak, így a drágulási folyamat nagyon lassan is bekövetkezhet. Vagyis, annak

nagyon kicsi az esélye, hogy rövid időn belül érzékelhetővé válik az esetleges drágulás a boltokban.

Amennyiben viszont valóban tartósan a novemberi, decemberi szintek maradnak a világpiaci áraknál, akkor előbb vagy utóbb a boltokban is látni fogjuk ezt – fogalmazott a szakember.

Idén májusban volt a legalacsonyabban a kávé ára, akkor 90 cent volt fontonként (0,45359237 kilogramm), ez ment föl tartósan 100 dollár fölé, jelenleg 110-115 dollár között mozog a piaci ár, vagyis egy

jelentős, 20 százalék fölötti drágulást produkált a kávé a világpiacon,

az átlagárat tekintve azonban ez már csak 10 százalék körüli áremelkedést jelent, jegyezte meg Török Lajos.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Kávéhiány, drágulás – Török Lajos, Equilor Befektetési Zrt.
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018