eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

Megszavazta az adóváltozásokat az Országgyűlés

Megszavazta az Országgyűlés a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, amely a kormány szándéka szerint javítja a vállalkozások és az ország versenyképességét.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, az online számlázás kiterjesztése amellett, hogy évente akár több tízmilliárd forintot is hozhat a költségvetésnek, könnyít a vállalkozások adminisztrációs terhein is, hiszen

az adóhivatal már 2021 tavaszától elkészíti helyettük az áfa-bevallási tervezetüket.

Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, amely a piac tisztulásán és a vállalkozói terhek csökkentésén keresztül hozzájárulhat hazánk gazdasági növekedéséhez is - emelte ki Izer Norbert. A magyar gazdaság növekedésének a mértéke 2018-ban elérte az 5,1 százalékot, az idei év második negyedévében az 5,2 százalékot, a harmadikban az 5 százalékot. A gazdasági növekedés motorja és a gyengülő európai gazdaságban a magyar gazdaság védelmének újabb fontos eleme lehet a most megszavazott törvényjavaslat is - mondta az államtitkár.

Hozzátette, az online számlázás rendszere már bizonyított, az eredményességét még az Európai Bizottság is elismerte az idén szeptemberben publikált úgynevezett adó-rés tanulmányában, mely szerint adóelkerülésben a legnagyobb csökkenést 2017-ről 2018-ra sikerült elérni, amikor az adóelkerülés mértéke a 13,9 százalékról a bizottság szakértőinek előzetes becslése alapján megközelíthette a 9 százalékot. A tíz százalék alatti adóelkerülési ráta nemcsak azért példaértékű, mert az jócskán az uniós átlag alatti érték, hanem azért is, mert nagyon rövid idő alatt sikerült ekkora tisztulást elérni a piaci szereplők körében.

Az államtitkár felidézte, hogy már három éve mentesíti az adóhivatal a magánszemélyeket az szja-bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. A most elfogadott törvény-javaslattal ez a fajta adóhivatali szolgáltatás több százezer vállalkozás számára is elérhetővé válhat.

Az online számla rendszer kiterjesztése révén ugyanis lehetővé válik, hogy a hatóság akár már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak.

Az online számlázás rendszerében jelenleg a vállalkozások azon számlák adatait küldik el elektronikus úton az adóhivatalhoz, amelyeket belföldi áfaalanyok részére állítanak ki és amelyek áfatartalma eléri a százezer forintot.

  • Jövőre az összeghatár eltűnik, így az adóhivatal elvben az összes számla adatait megkapja majd,
  • július elsejétől a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számlát megkap majd az adóhatóság
  • 2021. január elsejétől pedig a magánszemélyeknek kiállított számlák adatait is be kell küldeni a hivatalhoz.

Az államtitkár szerint a változtatás óriási jelentőségű, az adóelkerülés lehetősége ezzel már minden gazdasági szereplőnél a minimálisra csökkenhet, amelyből komoly bevételre is szert tehet a költségvetés.

Piaci szereplők becslése szerint az online számlázás egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott.

Az államkasszának tízmilliárdokat hozhat az új rendszer, de nem elhanyagolható a vállalkozói szféra tisztességes szereplőinek a közvetlen nyeresége sem, hiszen a kiterjesztett online számlázás jelentősen visszaszorítja a csalárd adózók ténykedését is.

Izer Norbert megerősítette, hogy az adócsökkentések folytatódnak jövőre is, sőt, 2020-ban szinte mindenkit érintenek:

  • a kormány a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet biztosít,
  • a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik,
  • a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal kevesebb lesz.

Amennyiben a Parlament jövő héten az új járuléktörvényt is megszavazza, akkor minden dolgozó nyugdíjas mentesül a járulékfizetés alól.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×