eur:
390.93
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dirk Spindler, a Schaeffler Group alelnöke és Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Schaeffler Savaria beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 28-án. A világ 23. legnagyobb autóipari beszállító vállalata, a Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Újabb német autóipari beruházás Magyarországon

A Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat létesít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve. Ehhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Schaeffler, amely a világ 23. legnagyobb autóipari beszállító vállalata, új stratégiája keretében folyamatosan növeli az elektromos autók komponenseinek gyártási kapacitását. A vállalat úgy döntött, hogy az új autóipari korszakra történő átálláshoz szükséges beruházását Magyarországon valósítja meg, az új gyáregység kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik majd - mondta.

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új gyár egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épül meg. A 18 ezer négyzetméternyi területből 15 ezer gyártóterület lesz. A beruházás 2020 februárjában kezdődik, és az év végére befejeződik.

A Schaeffler Magyarországon két gyárral és egy értékesítési irodával van jelen. A globális szervezet jövőformáló elképzeléseiben a magyarországi gyárak fontos szerepet játszanak. A szombathelyi vállalat 20 éves múltra tekint vissza, jelenleg mintegy 3300 munkavállalóval működik, így a régió legnagyobb munkáltatója. Autóipari beszállítóként komponensek előállításával foglalkozik, emellett kutatási-fejlesztési központtal rendelkezik.

Arról, hogy szerintük várhatóan hogyan alakul majd az elektromos járművek piaca, elmondta:

a Schaeffler gyorsított forgatókönyvet dolgozott ki, amely azt feltételezi, hogy 2030-ban a mostani termelésszám mellett az összes autó 30 százaléka tisztán elektromos, 40 százaléka hibrid lesz,

és csupán 30 százaléka lesz kizárólag belső égésű motorral kialakítva.

Szijjártó Péter a beruházás jelentőségével kapcsolatban kifejtette: tovább növeli a magyar gazdaság exportteljesítményét, megerősíti Magyarország fellegvár szerepét az új autóipari korszakban, megélhetést ad újabb 150 családnak és további keresletet fog támasztani a kis- és közepes vállalkozások termékei, szolgáltatásai iránt.

A kereskedelmi kapcsolatok sorra döntik a rekordokat, várhatóan így lesz idén is, hiszen az export már az első nyolc hónapban meghaladta a 20 milliárd eurót - jelezte. Megjegyezte, hogy megdőlt a beruházási rekord is, október végig 1504 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra, több, mint tavaly egész évben, a 62 nagy beruházásból 12 Németországból érkezett.

Hozzátette:

a magyar gazdasági sikerben vezető szerepe van autóiparnak, amely 175 ezer embernek ad munkát, termelési értéke 14 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában, meghaladva a 7200 milliárd forintot.

A miniszter szerint a 90,8 százalékos exporthányad jól mutatja, hogy az iparág mennyire versenyképes a globális piacokon. Nem véletlen, hogy Magyarország a 18. helyen áll a világon az autóipari exportban - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×