INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

szőlő

betegség

sárgaság

nébih

fitoplazma

Felütötte fejét a szőlő rettegett betegsége a Dunától keletre

Felütötte fejét a szőlő rettegett betegsége a Dunától keletre

Infostart

A szőlő aranyszínű sárgaság betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencia-laboratóriuma a Hajós-Bajai borvidéken. A karanténlistás kórokozó hosszú évek után lépte át a Duna vonalát, most sürgős intézkedéseket kell foganatosítani.

Első ízben jelent meg az ország Dunától keletre eső területén a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

A betegséggel fertőzött növényeket, valamint a fertőzési góc körüli 1 kilométeres körzetben található, tünetet mutató tőkéket

belátható időn belül meg kell semmisíteni.

Az ezt körülvevő 3 kilométeres puffer zónában már zajlik az intenzív felderítés és mintavétel a károsító esetleges jelenlétének, terjedésének feltérképezése érdekében – tájékoztatott hivatalos oldalán a Nébih.

Az egyes ültetvényeken esedékes hatósági intézkedésekről, azok ütemezéséről, valamint a gazdák teendőiről a területileg illetékes kormányhivatalok informálják az érintetteket. Fontos tudni, hogy azokon a területeken, ahol a hatóság elrendeli a szőlőtőkék megsemmisítését,

a hivatásszerűen gazdálkodó termelők kártalanításra jogosultak

– hívják föl a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a hatósági intézkedések kizárólag a növényállományra vonatkoznak, vagyis semmilyen formában nem érintik a bor készítését és annak forgalmazását.

Az óvintézkedésekre azért van szükség, mert azok hiányában a területen található tőkéknek akár 80-100 százaléka is megfertőződhet a fitoplazmával, sőt a fogékony fajták néhány év leforgása alatt akár ki is pusztulhatnak.

A súlyos kockázatokat figyelembe véve a Nébih kéri a szőlő- és bortermelők tudatos és aktív közreműködését a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, hatósági bejelentésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben, valamint az elhanyagolt ültetvények felszámolásában. A növényvédő szeres védekezésekhez a gazdák vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetnek.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018