eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Felütötte fejét a szőlő rettegett betegsége a Dunától keletre

A szőlő aranyszínű sárgaság betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencia-laboratóriuma a Hajós-Bajai borvidéken. A karanténlistás kórokozó hosszú évek után lépte át a Duna vonalát, most sürgős intézkedéseket kell foganatosítani.

Első ízben jelent meg az ország Dunától keletre eső területén a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

A betegséggel fertőzött növényeket, valamint a fertőzési góc körüli 1 kilométeres körzetben található, tünetet mutató tőkéket

belátható időn belül meg kell semmisíteni.

Az ezt körülvevő 3 kilométeres puffer zónában már zajlik az intenzív felderítés és mintavétel a károsító esetleges jelenlétének, terjedésének feltérképezése érdekében – tájékoztatott hivatalos oldalán a Nébih.

Az egyes ültetvényeken esedékes hatósági intézkedésekről, azok ütemezéséről, valamint a gazdák teendőiről a területileg illetékes kormányhivatalok informálják az érintetteket. Fontos tudni, hogy azokon a területeken, ahol a hatóság elrendeli a szőlőtőkék megsemmisítését,

a hivatásszerűen gazdálkodó termelők kártalanításra jogosultak

– hívják föl a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a hatósági intézkedések kizárólag a növényállományra vonatkoznak, vagyis semmilyen formában nem érintik a bor készítését és annak forgalmazását.

Az óvintézkedésekre azért van szükség, mert azok hiányában a területen található tőkéknek akár 80-100 százaléka is megfertőződhet a fitoplazmával, sőt a fogékony fajták néhány év leforgása alatt akár ki is pusztulhatnak.

A súlyos kockázatokat figyelembe véve a Nébih kéri a szőlő- és bortermelők tudatos és aktív közreműködését a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, hatósági bejelentésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben, valamint az elhanyagolt ültetvények felszámolásában. A növényvédő szeres védekezésekhez a gazdák vissza nem térítendő állami támogatást igényelhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×