INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

tök

mezőgazdaság

termés

Tökhiány van, de a minőségre nincs panasz

Tökhiány van, de a minőségre nincs panasz

Infostart

Vas megyében nem kedvezett az időjárás a tökféléknek, ezért alig a felét sikerült felszedni a földekről, mint egy átlagos évben.

Bő feleannyi a tök Vasban, mint amennyi általában lenni szokott, de a minőségra nincs panasz - derül ki a Vaol.hu cikkéből.

A körülményekről szólva Horváth István termelő a lapnak elmondta, későn tavaszodott, későn lehetett vetni is. Aki nem várt a megfelelő pillanatig, annál tönkrement a növény és nem kelt ki; reggelenként legalább 10 fok kell ehhez a növényhez.

A termés így 2-3 hetet késett is, május végén lett ideális az időjárás, ráadásul a föld ekkorra már annyira megkeményedett, hogy a víz elfolyt, nem ment be a talajba.

A tök számára a meleg, de csapadékos idő az ideális, minden, ami ezen kívül van, rossz. A betakarítás idején hirtelen megint szárazság jött, így kapkodni kellett azzal.

Horváth István szerint idén a tökmagolajosok is kevesen vannak, alig jönnek préseltetni, gyorsan végezni fognak a bérfeldolgozással.

Szakály Lászlóné már évek óta visszajár Vasaljáról a műhelybe sajtoltatni. Idén ő csak 30 kiló magot hozott, pedig ennél sokkal több szokott teremni. Öt kilogrammból körülbelül két liter olaj lesz, így neki valószínűleg így is elkészül majd az éves mennyiség, amire szüksége van.

Eljárás, hatás

A beérkező száraz tökmagot először darálják, sózzák és vízzel dagasztják. A só megvédi a hatóanyagokat a hőmérsékletről, a víz pedig később elpárolog, míg kisül az olaj. Enélkül rengeteg égett szemcse keletkezne. A párolgás miatt fokozatosan melegítik. Kíméletesen hevítik, maximum 120 Celsius-fokra, ekkor a zsírban oldódó vitaminok még nem károsodnak, teljes értékű lesz az olaj. Ezután kerül az anyag a présre, 200 tonnával nyomják meg. Ekkor el is készültek a munka java részével. A mellékterméket, a "tökmagpogácsát" elsősorban az állatok etetésére, emellett kenyérsütéshez, pogácsákhoz használják, de van, aki a rántott hús panírjába keveri.

Az olajat ezután pár napig szellőztetni és ülepíteni kell, körülbelül négy-öt nap múlva lehet palackozni. A legjobb, ha fénymentes helyen tíz fok körül tároljuk, így lesz a legtovább friss a tökmag­olaj. Öt fok alatt kocsonyásodhat, túl melegben pedig hamar „öregszik” a termék.

Sokan "koleszteringyógyszerként" fogyasztják, javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt is, az immunrendszer mellett az idegrendszert is erősíti. Gyulladáscsökkentő, a bőrt pedig a benne lévő E-vitamin és cink szépíti.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018