eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Tökhiány van, de a minőségre nincs panasz

Vas megyében nem kedvezett az időjárás a tökféléknek, ezért alig a felét sikerült felszedni a földekről, mint egy átlagos évben.

Bő feleannyi a tök Vasban, mint amennyi általában lenni szokott, de a minőségra nincs panasz - derül ki a Vaol.hu cikkéből.

A körülményekről szólva Horváth István termelő a lapnak elmondta, későn tavaszodott, későn lehetett vetni is. Aki nem várt a megfelelő pillanatig, annál tönkrement a növény és nem kelt ki; reggelenként legalább 10 fok kell ehhez a növényhez.

A termés így 2-3 hetet késett is, május végén lett ideális az időjárás, ráadásul a föld ekkorra már annyira megkeményedett, hogy a víz elfolyt, nem ment be a talajba.

A tök számára a meleg, de csapadékos idő az ideális, minden, ami ezen kívül van, rossz. A betakarítás idején hirtelen megint szárazság jött, így kapkodni kellett azzal.

Horváth István szerint idén a tökmagolajosok is kevesen vannak, alig jönnek préseltetni, gyorsan végezni fognak a bérfeldolgozással.

Szakály Lászlóné már évek óta visszajár Vasaljáról a műhelybe sajtoltatni. Idén ő csak 30 kiló magot hozott, pedig ennél sokkal több szokott teremni. Öt kilogrammból körülbelül két liter olaj lesz, így neki valószínűleg így is elkészül majd az éves mennyiség, amire szüksége van.

Eljárás, hatás

A beérkező száraz tökmagot először darálják, sózzák és vízzel dagasztják. A só megvédi a hatóanyagokat a hőmérsékletről, a víz pedig később elpárolog, míg kisül az olaj. Enélkül rengeteg égett szemcse keletkezne. A párolgás miatt fokozatosan melegítik. Kíméletesen hevítik, maximum 120 Celsius-fokra, ekkor a zsírban oldódó vitaminok még nem károsodnak, teljes értékű lesz az olaj. Ezután kerül az anyag a présre, 200 tonnával nyomják meg. Ekkor el is készültek a munka java részével. A mellékterméket, a "tökmagpogácsát" elsősorban az állatok etetésére, emellett kenyérsütéshez, pogácsákhoz használják, de van, aki a rántott hús panírjába keveri.

Az olajat ezután pár napig szellőztetni és ülepíteni kell, körülbelül négy-öt nap múlva lehet palackozni. A legjobb, ha fénymentes helyen tíz fok körül tároljuk, így lesz a legtovább friss a tökmag­olaj. Öt fok alatt kocsonyásodhat, túl melegben pedig hamar „öregszik” a termék.

Sokan "koleszteringyógyszerként" fogyasztják, javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt is, az immunrendszer mellett az idegrendszert is erősíti. Gyulladáscsökkentő, a bőrt pedig a benne lévő E-vitamin és cink szépíti.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×