INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

nyugdíj

infláció

nyugdíjkiegészítés

A Magyar Posta Zrt. munkatársa a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékot és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét kézbesíti Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja.

Még több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok

Infostart

Ha év vége felé felgyorsul az infláció, akkor többet kell kapniuk az átlagos 11 ezer forintnál.

Az infláció 2,8 százalékos lett szeptemberben, a nyugdíjasoké 3,1 százalék - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Az év eddig eltelt időszakában a nyugdíjasok inflációja szinte minden hónapban meghaladta az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemelés mértékét, volt, hogy meghaladta a havi 3,6 százalékot is.

A törvény szerint akkor jár kiegészítés az időseknek, ha az első nyolchavi nyugdíjas infláció nagyobb, mint az év eleji emelés mértéke. Ha a különbség kisebb 1 százalékpontnál, akkor egy összegben kapják meg az eltérés szerinti összeget a nyugdíjasok, ha viszont ennél nagyobb, akkor meg is emelik a nyugdíjakat, vagyis kiegészítő nyugdíjemelést hajtanak végre. Idén az előbbire kerül sor, mivel január és augusztus között 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció.

Elemzők szerint az év hátralévő részében megint gyorsulhat az infláció, és a a gyorsuló infláció erősebben hat majd az idősek pénztárcájára. Kiderülhet, még több pénz jár a nyugdíjasoknak, ha az egész évet nézzük,ebben az esetben a kormány utólag rendezi a különbözetet, vagy a 2020-as nyugdíjemelés mértékén változtat - derül ki az mfor.hu cikkéből.

A KSH közleménye szerint január és szeptember között 3,3 százalékos volt a drágulás átlagos üteme, ha ezen a szinten marad a további hónapokban az árromlás, akkor átlagosan 11 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok, amint azt már bejelentette Orbán Viktor miniszterelnök.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018