eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Magyar Posta Zrt. munkatársa a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékot és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét kézbesíti Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Még több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok

Ha év vége felé felgyorsul az infláció, akkor többet kell kapniuk az átlagos 11 ezer forintnál.

Az infláció 2,8 százalékos lett szeptemberben, a nyugdíjasoké 3,1 százalék - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Az év eddig eltelt időszakában a nyugdíjasok inflációja szinte minden hónapban meghaladta az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemelés mértékét, volt, hogy meghaladta a havi 3,6 százalékot is.

A törvény szerint akkor jár kiegészítés az időseknek, ha az első nyolchavi nyugdíjas infláció nagyobb, mint az év eleji emelés mértéke. Ha a különbség kisebb 1 százalékpontnál, akkor egy összegben kapják meg az eltérés szerinti összeget a nyugdíjasok, ha viszont ennél nagyobb, akkor meg is emelik a nyugdíjakat, vagyis kiegészítő nyugdíjemelést hajtanak végre. Idén az előbbire kerül sor, mivel január és augusztus között 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció.

Elemzők szerint az év hátralévő részében megint gyorsulhat az infláció, és a a gyorsuló infláció erősebben hat majd az idősek pénztárcájára. Kiderülhet, még több pénz jár a nyugdíjasoknak, ha az egész évet nézzük,ebben az esetben a kormány utólag rendezi a különbözetet, vagy a 2020-as nyugdíjemelés mértékén változtat - derül ki az mfor.hu cikkéből.

A KSH közleménye szerint január és szeptember között 3,3 százalékos volt a drágulás átlagos üteme, ha ezen a szinten marad a további hónapokban az árromlás, akkor átlagosan 11 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok, amint azt már bejelentette Orbán Viktor miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×