INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

éticsiga

gasztronómia

gazdaság

feldolgozóipar

A visszatöltés előtt ellenőriznek egy csigaházat, hogy teljesen tiszta-e a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzemében Kisvárdán az avatóünnepség napján, 2019. szeptember 20-án. A mintegy 6,5 milliárd forintból felépített, több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari létesítmény beruházáshoz a magyar kormány negyvenszázalékos támogatást biztosított.

Újabb éticsiga-feldolgozót avattak Magyarországon

Infostart / MTI

Magyarországon szigorúan szabályozzák a gyűjtését, ezért a környező országból is hoznak feldolgozásra szánt csigákat - most egy újabb üzemet adtak át.

Átadták a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó, mintegy 6,5 milliárd forintból felépített üzemét pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán.

A több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari létesítmény avatóján Kötél Bernadett, a beruházó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon szinte alig fogyasztják a természetben gyűjtött éticsigát,

a frankofón országokban azonban - különösen Franciaországban - az egyik legkeresettebb ínyencség közé tartozik az előfőzött, pácolt, fűszeres vajjal ízesített, saját házába visszatöltött burgundi csiga.

A francia fogyasztás legnagyobb részét adó burgundi csiga Franciaországban hagyományos karácsonyi előétel, de ma már szerte a világon, más időszakokban is szívesen fogyasztják, a piaci kereslet dinamikusan nő iránta - mondta az ügyvezető.

Kisvárda, 2019. szeptember 20.
A hőkezelt csigaházakból kiszedik a csigahúst a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzemében Kisvárdán az avatóünnepség napján, 2019. szeptember 20-án. A mintegy 6,5 milliárd forintból felépített, több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari létesítmény beruházáshoz a magyar kormány negyvenszázalékos támogatást biztosított.
MTI/Balázs Attila
A hőkezelt csigaházakból kiszedik a csigahúst a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzemében Kisvárdán az avatóünnepség napján. A mintegy 6,5 milliárd forintból felépített, több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari létesítmény beruházáshoz a magyar kormány negyvenszázalékos támogatást biztosított. MTI/Balázs Attila

Kötél Bernadett hozzátette, a Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az 1991-ben alapított IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében jelenleg is termel, a társaság francia tulajdonosa a növekvő piaci igényt szeretné a csiga és a fagyasztott tésztafélék összekapcsolásával, a Kisvárdán lévő korszerűbb technikai színvonal segítségével kiszolgálni. A zalaszentgróti üzemben évente mintegy ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel.

A családi vállalkozásként működő cég alapanyagként

a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.

Magyarországról a szigorú kvótakorlátozás szerint csak április 1. és június 15. között, összesen maximum kétezer tonna gyűjthető az élő éti csigából, amelyből a társaság a jövőben évi 400-500 tonnát szeretne felvásárolni.

A mintegy háromszáz embernek munkát adó - már a Bourgogne Gastronomie Kft. által működtetett - kisvárdai gyár termékeit száz százalékban exportálják, az elsődleges piac Franciaország lesz. A magas élőmunka-ráfordítással előállítható, saját házába visszatöltött, vajazott éti csiga-, sós és édes fagyasztott tészta termékeket elsősorban nagykereskedők, nevesebb áruházláncok, luxuséttermek, nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

A kisvárdai beruházáshoz a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított.

Az eseményen köszöntőt mondott Leleszi Tibor polgármester (Fidesz-KDNP), Román István megyei kormánymegbízott és Seszták Miklós kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A nyilvános cégadatok szerint az IMOFI Kft. a 2017 áprilisától 2018 áprilisáig terjedő gazdasági évében 118 munkavállalót foglalkoztatott és 4,4 millió eurós (1 milliárd 450 ezer forint) nettó árbevétel mellett 12 ezer eurós (csaknem 4 millió forint) adózott eredményt realizált. Az előző üzleti évben a cég nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró, nyeresége pedig 137 ezer euró volt.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018