INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

új autó

jármű

eladás

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.

Egyre több az autó, megtorpantak a zöldrendszámosok

Infostart / InfoRádió

Egyre több új autót adnak el Magyarországon, augusztusban csaknem 21 százalékkal több új kocsit helyeztek forgalomba, mint egy éve korábban - közölte az InfoRádióban a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke, Erdélyi Péter.

Augusztusban 15 618 új személyautót és 2653 új kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba, vagyis jelentősen, 21 és 51 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezések száma tavaly augusztussal összevetve - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn.

"A piac fejlődik, a fejlődés megfelel egy olyan szolid növekedésnek, amiben még van potenciál"

- kommentálta az adatokat az InfoRádióban Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

A Datahouse adatai alapján a kivonások után a személyautók piaca 20 százalékkal, a kishaszongépjárműveké 39 százalékkal bővült. A kivonás utáni kumulált darabszám az előbbieknél 84 405, utóbbiaknál 14 858. Az elektromos autók növekedése ugyanakkor csupán 16 százalék volt 124 járművel, a 67 forgalomba helyezett plug-in hibrid autó pedig 12 százalékos visszaesést jelent tavalyhoz képest. Az MGE a magas áraknak tulajdonítja, hogy a fejlődő töltőhálózat ellenére megtorpant a bővülési ütemük.

A nagyhaszonjárművek és az autóbuszok forgalomba helyezése is mérséklődött, 45 és 44 százalékos a visszaesés, a kumulált darabszám 3978 és 362. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az autóbuszok piaca szűk, havonkénti változásai ezért olykor jelentősek, a folyamatokat az éves adatok jobban mutatják. A nagyhaszonjárműveknél a tavalyival azonos mértékű teljesítést valószínűsítettek 2019-re, míg a személy- és kishaszongépjárművek az időarányos adatok alapján túl is teljesíthetik az előrejelzéseket. A személygépjárművek esetében az idén összesen 160 ezer forgalomba helyezéssel számolt az MGE a januárban kiadott előrejelzésében.

Mint Erdélyi Péter rámutatott még,

a nagycsaládos autóvásárlás számai csak később fognak látszani a statisztikában,

ugyanis ezek a számok nem az egyszerű rendelési állományt mutatják, az augusztusi adatokban még nagyon kevés olyan hétüléses autó van, amit a családvédelmi akcióterv keretei között állítottak forgalomba, de az első ilyen járművek az év végéig már meg fognak jelenni a számokban.

"Jelentős lehet, tízezer autó egy évben már jelentős mennyiségnek mondható" - tette hozzá.

Az e-személyautók piacáról még elmondta, lelassult,

a júliusi 170 fölötti értékesítésből 124 lett augusztusra.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Új autó eladások - Erdélyi Péter
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018