eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Bíznak a béremelésben a fiatalok, a férfiak optimistábbak

A fiatalok többsége, 54 százaléka kisebb mértékű, míg 19 százalékuk komolyabb fizetésemelésre számít a következő egy évben - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A dolgozó fiatalok 49 százaléka szereti a munkáját, de 32 százalékról 22 százalékra csökkent azok aránya, akik előrelépési lehetőséget is látnak a jelenlegi munkahelyükön.

Mennyivel növekedhet a havi fizetés, mennyire könnyű ma munkát találni, mennyire jó az adott helyen dolgozni - többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a 19-29 évesek körében a K&H ifjúsági indexe. Az eredmények szerint

a dolgozó fiatalok többsége, 73 százaléka a jövőben magasabb fizetéssel számol.

Ebből a megkérdezettek több mint fele, 54 százaléka kisebb mértékű, infláció alatti emelést vár, míg 19 százalék nagyobb növekedéssel számol.

A KSH adatai szerint a 20-29 évesek átlagos nettó fizetése az idei első negyedévben 208 ezer forintot tett ki. Amennyiben valóra válik a fiatalok várakozása, akkor 1-3 százalékos fizetésemeléssel 210-214 ezer forintra növekedne a keresetük. Az optimistábbaknak, akik az inflációt meghaladó növekedésre számítanak, egy 5 százalékos emelés esetén több mint 218 ezer forintra ugrana a bevételük.

A kutatásból kiderül az is, hogy az érintettek 64 százaléka stabilnak látja az állását, harmaduk pedig úgy gondolja, hogy könnyen találna új állást, közülük is leginkább a férfiak és a központi régióban élők optimisták.

A dolgozó fiatalok közel fele, 49 százaléka szereti a munkáját, ám ennél már jóval kevesebben látnak fejlődési, előrelépési lehetőséget a jelenlegi állásukban: a 2018 utolsó negyedévében mért 32 százalékról 22 százalékra esett vissza az arányuk. Szintén kevesebben,

a fiatalok mindössze 37 százaléka érzi megbecsültnek magát a munkahelyén.

Az országon belül jelentősek az eltérések:

  • a fővárost is magában foglaló központi régióban 54 százalék nyilatkozott pozitívan ebben a kérdésben,
  • ezzel szemben a keleti megyékben már csak 33 százalék,
  • a nyugati országrészben pedig 27 százalék gondolta így.

A munka és magánélet összeegyeztetését a dolgozó fiatalok kevesebb mint fele, 39 százaléka tudja saját bevallása szerint jól megoldani. Ennek ellenére mindössze 21 százalék tervez külföldön dolgozni, és ez is inkább a férfiakra jellemző.

A reprezentatív felmérésben 300, 19-29 éves fiatal elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálták.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×