INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

áremelkedés

szántóföld

termőföld

szőlőültetvények

erdő

Mélyebben kell zsebbe nyúlni a földért

Mélyebben kell zsebbe nyúlni a földért

Infostart

A termőföld hektáronkénti árának emelkedése bő évtizede töretlen, 2010-hez képest 2018-ra összességében átlagosan két és félszeresére növekedett

Tavaly a legjobban (28 százalékkal) Veszprém megyében nőttek az árak, de Somogy és Komárom-Esztergom megyében is 15 százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás, csökkenés (4 százalék) egyedül Nógrádban volt – ismerteti a Beol.hu.

A legdrágább megye Békés volt, 1,818 millió forintos átlagos hektárárral. A másfél milliós szintet Tolna, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye lépte át, az egymilliós hektárár alatt már csak Nógrád, Borosd-Abaúj-Zemlén és Zala megye maradtak.

Művelési szempontból az elmúlt évben a kert-gyümölcsös és a szőlőterületek drágultak legnagyob mértékben (21, 16 százalékkal), ezt követte az erdő-fásított és gyep kategória (9 százalékkal), végül a szántóföldek árnövekedése (7 százalékkal).

A termőföldpiacon az előző időszakhoz képest 13 százalékkal nőtt az adásvételek száma. A forgalmat az adásvételekben érintett teljes földterület mérete alapján vizsgálva – a növekvő tranzakciószám ellenére – kétszázalékos csökkenést mértek 2018-ban. Több adásvétel történt tehát kisebb területen, jegyzi meg a megyei portál.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018