eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Borsószem nagyságú jégdarabok egy kukoricaföldön Kecskemét határában 2013. május 31-én, miután jégeső vonult át a térségen.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Szinte naponta használni kell a jégkármérséklő-rendszert

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban Nagy István közölte: az ország teljes területére kialakított rendszer hatására

  • az idei, június 6-ig tartó kárenyhítési évben 1417 hektárra jelentettek kárigényt,
  • míg a megelőző időszakban 3700 hektárra,
  • a 2017-es évben pedig több mint 7700 hektárra.

A jégesőkárra kifizetett összeg is csökkent, a tavalyi kárenyhítési évben 615 millió forint volt, alig több mint egyharmada az előző évinek.

A miniszter emlékeztetett, hogy a 2018. május 1-től működtetett és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tulajdonában álló rendszer az ország egész területére kiterjed, elsőként Európában.

Kitért arra is, hogy a hatékonyság növelése érdekében idén két héttel korábban, április 15-től kezdődött a védekezési időszak, és az elmúlt másfél hónap alatt a NAK tájékoztatása alapján 26 alkalommal lépett működésbe a rendszer

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×